Лимонени картофи със сметана
за 2 порции, 30 мин
Продукти
½ кг картофи
200 мл течна готварска сметана
2 скилидки чесън
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
сол
Приготвяне
Обелените картофи се нарязват на големи парчета. Слагат се в тенджера и се заливат със сметаната и 100-150 мл вода.
Добавят се счуканият или нарязан на филийки чесън, лимоновата кора, лимоновият сок и сол. Оставя се да заври и къкри под капак до готовност.
В случай че към края има повече кремообразна течност непоета от картофите, се готви без капак докато сосът се сгъсти.
По същия начин може да се приготвят и сладки картофи – батати. Те могат да се ароматизират вместо с лимон, с лайм.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти: "Пълнени кюфтета", "Как се прави хляб без много месене", "6 идеи за неустоима пълнена тиква".