Липсата на животни и недостигът на мляко оскъпяват българското сирене

Новини
10:25 - 29 Март 2025
2017
Липсата на животни и недостигът на мляко оскъпяват българското сирене

През изминалата година българските фермери са добили с близо 3% по-малко краве мляко.

Причината е, че стопаните отглеждат все по-малко животни. В същото време се увеличават сирената с вложени растителни мазнини.  На този фон се засилват проверките на инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните. От началото на годината до момента само в Пловдивска област са извършени 27 проверки в млекопреработвателни предприятия, 110 в детски заведения, 280 в складове за търговия на едро и заведения за обществено хранене. До момента не са установи несъответствия по отношение на качеството.  От Агенцията по храните напомнят, че млечните стоки с имитиращи продукти трябва да се обозначават на отделен рафт.

Все по-трудно у нас се намира качествено прясно краве мляко. По-малките количества рефлектират и върху цените на сиренето, твърдят млекопреработватели от град Съединение. 

„Много от млекопроизводителите в района затвориха - 50% вече ги няма. Може би заради изискванията, които се наложиха към тях, за да получат субсидии. Може би те не успяха да покрият тези критерии и прекратиха дейността.  Това се отрази върху доставките. Преди си взимахме мляко от региона от около 30 километра периметър, а сега стигаме до периметър над  100 километра. Това оскъпява суровината и крайния продукт”, коментира Злати Златев, началник производство.

За да се покриват критериите за бяло саламурено сирене, отглеждането на животните, от които се добива млякото, трябва да отговарят на определени изисквания. Едното от тях е фуражът, с който се изхранват,  да е минимум 80% български.