Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

81 326 консерватори дадоха гласа си за Лиз Тръс, а – 60 399 за Сунак

Свят
14:47 - 05 Септември 2022
3323
Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания, решиха членовете на Консервативната партия. 47-годишната министърка на външните работи на Обединеното кралство победи бившия финансов министър Риши Сунак в прекия вот за наследник на подалия оставка Борис Джонсън.

81 326 консерватори дадоха гласа си за Лиз Тръс, а – 60 399 за Сунак.

Тръс беше основен фаворит за премиерския пост и за лидер на торите. Почти през цялото време тя водеше в надпреварата за "Даунинг стрийт". Победителката във вота ще бъде обявена официално за министър-председател във вторник (6 септември), когато ще се срещне с кралица Елизабет II в Балморал, Шотландия.

Новият лидер на консерваторите ще бъде подложен на незабавен натиск да обяви план за справяне с нарастващите разходи за енергия. Твърди се, че Тръс обмисля замразяване на цените на електроенергията.

Мери Елизабет Тръс е родена на 26 юли 1975 г. От 2021 г. тя е държавен секретар по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието, а от 2019 г. - министър по въпросите на жените и равенството. Член е на Консервативната партия, а през 2010 г. става член на парламента от Югозападен Норфолк.

Служила е на различни позиции в кабинетите на министър-председателите Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън.

От 2012 до 2014 г. Тръс е парламентарен държавен секретар по въпросите на грижите за децата и образованието, след което Камерън я назначава в кабинета като държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони. Въпреки че на референдума през 2016 г. подкрепя кампанията "Великобритания по-силна в Европа" за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз, след резултата от него тя подкрепя "Брекзит".

След като Камерън подава оставка през юли 2016 г., Тръс е назначена за държавен секретар по правосъдието и лорд-канцлер от Мей, като става първата жена лорд-канцлер в хилядолетната история на този пост. След общите избори през 2017 г. Лиз Тръс е назначена за главен секретар на Министерството на финансите. След като Мей подава оставка през 2019 г., Тръс подкрепя кандидатурата на Джонсън за лидер на Консервативната партия. Той я назначава за държавен секретар по международната търговия и председател на Борда по търговия.

През септември 2019 г. тя поема допълнителната роля на министър по въпросите на жените и равенството и се премества от Министерството на международната търговия, за да бъде повишена в държавен секретар по въпросите на външните работи при реорганизацията на кабинета през 2021 г. През декември същата година става и главен преговарящ на правителството с Европейския съюз, както и председател на Великобритания в Съвета за партньорство ЕС - Обединеното кралство.