Лиз Тръс може да замрази цените на електроенергията

Очаква се управляващата Консервативна партия да обяви победителя в понеделник

Свят
11:19 - 05 Септември 2022
2030
Лиз Тръс може да замрази цените на електроенергията

Лиз Тръс, която се очаква да стане премиер на Великобритания, обеща, че ако бъде избрана, ще вземе до една седмица мерки за справяне с нарастването на цената на живота, подхранвано от растящите сметки за енергия, дължащи се на войната в Украйна.

В изявление пред БиБиСи тя отказа да съобщи подробности за предстоящите си действия, като заяви, че би било неправилно да се обсъждат конкретни мерки, преди да бъде избрана на високия пост. Тръс обаче подчерта, че разбира мащаба на проблемите, пред които е изправена страната.

В края на август британският регулаторен орган Ofgem обяви 80% увеличение на максимално допустимия размер на сметките за електроенергия за потребителите от 1 октомври поради повишаването на световните цени на горивата. По този начин максималната сметка за британците в студените месеци може да се увеличи с 1578 паунда. Ръководителят на енергийния регулатор Джонатан Брирли предупреди, че цените на енергията вероятно ще продължат да растат, и призова бъдещия министър-председател на Обединеното кралство да предприеме нови спешни мерки за борба с повишаването на цените.

От юли насам, когато Борис Джонсън обяви намерението си да подаде оставка, правителството не успя да се справи с нарастващата инфлация, проблемите на пазара на труда и напрежението, на което е изложена националната здравна система.

Очаква се управляващата Консервативна партия да обяви победителя в понеделник. За избора му могат да гласуват само членовете на партията, плащащи членски внос, поради което изборът на следващия премиер се оказа в ръцете на около 180 000 поддръжници на партията.

По време на кампанията Тръс обеща да увеличи разходите за отбрана, да намали данъците и да увеличи енергийните доставки, но отказа да предостави подробности за това как ще отговори на кризата с разходите за живот.