Лиз Тръс не иска да връща на Гърция откраднати от Партенона скулптури

Премиерът на Обединеното кралство смята, че „Мраморите на Елгин“ трябва да останат в Британския музей

Новини
14:47 - 05 Октомври 2022
2510
Лиз Тръс не иска да връща на Гърция откраднати от Партенона скулптури

Отрицателен отговор даде британският премиер Лиз Тръс на въпрос за възможността за връщане обратно в Гърция на скулптурните фризове от Партенона, които се съхраняват в Британския музей, съобщи в кореспонденция гръцката телевизия Скай. 

По време на интервю във вторник пред телевизионния канал Джи Би Нюз (GB News) Тръс беше запитана дали смята, че т.нар. „Мрамори на Елгин“ трябва да бъдат върнати от Британския музей на Гърция. Тръс отговори кратко: „Не подкрепям това“.

В началото на месеца пред британския „Сънди таймс“ гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че ще засегне въпроса за скулптурите на Партенона пред Тръс, с която вероятно ще се срещнат в Лондон в края на ноември.

Скулптурите на Партенона, прочут архитектурен паметник от V в. пр.Хр. на Акропола в гръцката столица, които днес се намират в Британския музей,

са свалени от храма в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани „Мраморите на Елгин“.

Според твърденията на Елгин той е изнесъл произведенията от намиращата се тогава под османска власт Атина по силата на султански ферман, който обаче и досега не е намерен.

През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират и до днес.

Изчислява се, че „Мраморите на Елгин“ представляват около 30 процента от оцелялата скулптурна декорация на Партенона.

Други 30 процента и до ден днешен са в Атина, а останалите около 40 процента са разпръснати в многобройни други музеи в Европа - във Ватикана, в Лувъра в Париж, в Копенхаген, Виена, Мюнхен и др.

Гърция започна кампания за връщане на скулптурите в Атина от 1983 г. насам. Тогава въпросът беше повдигнат от министърката на културата Мелина Меркури и вече почти 40 години темата се поставя от Гърция на редица международни форуми, както и в двустранните отношения с Лондон.