Лодка с мигранти потъна край Тунис

Петима души се удавиха, други седем са в неизвестност

Свят
15:12 - 15 Август 2023
1894
Лодка с мигранти потъна край Тунис

Лодка с мигранти потъна близо до пристанищния тунизийски град Сфакс, петима души се удавиха, а седем са в неизвестност, предаде днес Асошиейтед прес, позовавайки се на властите. 

Сфакс е отправна точка за повечето плавателни съдове, които опитват да прекосят Средиземно море и да стигнат до Италия. Двадесет и трима мигранти бяха спасени от общо 35 на борда. По-голямата част от тях са от Тунис, а "малък брой са от страните в Субсахарска Африка", каза Фаузи Масмуди, говорител на съда в Сфакс.

Лодката е потънала вчера, малко след като е напуснала района на Сфакс, допълни Масмуди. Властите са започнали разследване, за да се установи причината за инцидента, възникнал два дни след като друга мигрантска лодка потъна близо до Габес, пристанище в Югоизточен Тунис, и живота си изгубиха дете и 20-годишен мъж, а петима души са в неизвестност.

През последните дни редица лодки се преобърнаха, разбиха се или изпаднаха в беда край бреговете на Северна Африка и близо до италианските брегове. Тази година десетки хиляди мигранти опитаха да преминат през Средиземно море с надеждата да стигнат Европа.

В рамките на два дни, мигранти, тръгнали с десетки паянтови лодки от тунизийския бряг, са слезли на три малки италиански острова, съобщиха официални лица. Освен това кораб на благотворителна организация извърши 15 спасителни операции. В неделя, след корабокрушение италианската брегова охрана откри тяло близо до западните брегова на Сицилия .

Миналата седмица търговски кораб качи на борда си четирима оцелели, които се носели по водата в безмоторна лодка на контрабандисти. Те разказват как са били изхвърлени в морето, когато високите вълни преобърнали плавателния съд, на който били натоварени, и 41 пътници са загинали.