Лолова се изповяда: Все искаха да ни скарат с Мутафова! Е, не успяха! (СНИМКИ)

Стоянка е чешит, уникална, яка, буйна, съмняваща се, нежна, всеотдайна, подозираща, очарователна, смела, описа по-възрастната си колежка неотразимата Татяна

Изповеди
00:17 - 12 Октомври 2019
10875
Лолова се изповяда: Все искаха да ни скарат с Мутафова! Е, не успяха! (СНИМКИ)

Татяна Лолова за пръв път публично разкри, че през годините много хора са се опитвали да я скарат с нейната приятелка и добра колежка от Сатиричния театър Стоянка Мутафова, но никога не са успели да го постигнат. Недоброжелатели цели да противопоставят двете големи актриси и да твърдят, че между тях има върло съперничество - нещо, което самата Лолова отрече с много хумор и ирония.

"Познавам я от 60 години. Играла съм с нея много. Тя е част от мен и аз съм част от нея. Но тя е чешит, уникална, яка, буйна, съмняваща се, нежна, всеотдайна, подозираща, очарователна, смела. Тя е Стояна. Стои солидно, многозначно, многозначително и убедително. Бъркат ни. Бъркат имената ни. Знаят, че сме две различни персони, но сме смешни артистки. Няма значение кой как се казва", описа живописно и с много чувство Татяна Лолова отношението си към Стоянка Мутафова. И добави: "На Стояна не мога да стъпя и на малкия й пръст". Двете са от основателите на Сатиричния театър през 1957 г. и негови звезди до ден днешен. Десетилетия играят на една сцена. Стоянка Мутафова днес е на 97 години, Лолова - на 85. 

Своята лична изповед за Госпожа Стихийно бедствие по-младата й колежка направи в петък вечер пред стотици приятели, по-млади колеги и почитатели в Литературния клуб "Перото", където представи новата си книга - "Дневници & Делници“ - своебразен дневник-албум. Книгата на издателство "Книгомания" е под редакцията на известния журналист Георги Тошев.


Страниците на „Дневници & Делници“ ще ви разкажат и за радостите в личния ѝ живот – срещата с съпруга Славето, който уви си отиде от този свят навръх миналата Коледа, появата на сина им Сава, на внуците Сава и Матео. Ще се удивите на таланта ѝ да рисува, да измисля дизайн на дрехи, да прави кукли. Особено интересни са портретните описания на редица творци като Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Нейчо Попов, Григор Вачков, Невена Коканова, Георги Калоянчев-Калата, Велко Кънев, Калин Сърменов, Цветана Манева, Николай Хайтов, Никола Анастасов, Георги Русев и др.


Някои от снимките на обичаната актриса се публикуват за първи път в тази книга. А портретите и автопортретите са най-голямата изненада за художническия ѝ талант – в частта „Делници“ ще видите скици на Шекспир, Мерсия Макдермот, Иван Цветарски, Светослав Светославов-Славето.

Част от тиража на „Дневници & Делници“ се разпространява като колекционерско луксозно издание с автограф от любимката на публиката и включва две репродукции на рисунки и една пощенска картичка.


Представянето на книгата на Татяна Лолова се превърна в своеобразен спектакъл, в който звездата несъмнено бе именно тя - голямата, талантлива, вечно усмихната и непредаваща се актриса. Татяна Лолова. Тя започваше да чете извадки от своите дневници и спомени, а току вмъкваше житейски истории, за които се сещаше в крачка. Татяна Лолова винаги е била ненадминат майстор на импровизациите и за пореден път го доказа при поредната си среща с любимата си публика. А увлекателните й разкази, придружени с артистична интонация, бяха изпълнени с много хумор, самоирония, ирония, но най-вече с обич, такт уважение към колегите, с които е играла на една сцена.


А Татяна Лолова се качи на сцената на "Перото" заедно със своя редактор Георги Тошев и с актьора Филип Аврамов, който кавалерстваше на голямата актриса. Двамата артисти си партнираха успешно в сериала "Домашен арест", където Фицата се превъплъти в образа на безделника Коцето, а Лолова влезе в кожата на неговата зла тъща - мама Еми, която непрекъснато намира кусури на зет си и винаги гледа да го захапе за нещо.


„Много съм играла… И съм чела интересни текстове на глас пред публика. Актьорът насита няма. Иска още и още! А като спре да иска, значи не е вече актьор, а иска да стане режисьор, да събере група актьорчета и той да им казва какво да правят. Или започва да пише автобиографии. Аз съм от втория случай. На всеки му се дописа. Писатели много, читателите намаляха. Да не кажа… няма ги. Няма време за четене. Трябва да се пише. Ей!... Някой прохърка. Тихо… Ще го събудиш и ще вземе да почне да пише“, каза в началото на вечерта Татяна Лолова, едновременно четейки пасажи от книгата си и импровизирайки с нови мисли към написаното.


По традиция любимката на публиката бе с широкопола шапка в черен цвят - една от многобройните й в необятната й колекция от шапки. След встъпителните си думи обаче актрисата предпочете да свали шапката си и палаво да разроши русите си къдрици. Тя сърдечно благодари на всички, които са уважили премиерата на книгата й в петък вечер, а след това продължи с думите: "Искате ли да ви прочета нещо от тази книга? Що не си я четете сами, да си купите по една книга да си четете. Какво ще правите цяла нощ? Като светнете лампата и видите, че е три часа и сънят наникъде, ставате, взимате книгата на Татяна Лолова „Дневници & Делници“ и четете".


Връщайки се отново към спомените си за Стоянка Мутафова Татяна Лолова разкри, че й казала, че те двете са само едни очи. Цялото ни лице е само две очи, споделила Лолова. Стояна решила да провери дали това е така и с малки художнически четчици премерила очите си, както и тези на Татяна. "И така в целия театър се оказа, че ние сме с най-малките, но пък с най-блестящите очи", отсече тържествено звездата на петъчната вечер в "Перото". И внесе още колорит в разказа си като сподели, че навремето нямало изкуствени мигли и трябвало да си рисуват миглите с малки четцчици. "Ох, то ако си сложа изкуствени мигли сега няма да мога да чета книгата си", добави през смях голямата актриса.


Веднъж Лолова казала на Мутафова: "Стояно, омръзна ми да ме бъркат с теб." Таньо, и мен ме бъркат с теб", отвърнала по-възрастната актриса. Наблизо ги слушал актьорът Константин Коцев, който промълвил: "Много важно и мен ме бъркат с вас."

Като доказателство, че между двете няма съперничество и напрежение Лолова добави, че съдбата на Мутафова била да бъде безумно интелигентна, но да играе по-примитивни героини. "А я бива за много други неща", смята Татяна. Тя си спомни, че Мутафова често недоволствала от ролите си.

„Оф, не я искам тази роля. Веднъж да се пенсионирам“, казва Стояна през 1957 г. Излезе пред публиката, обра овациите и забрави заканите си. До следващия път. Стояна ругае ролите си, но всички ги обича", коментира Лолова.


Стоянка Мутафова пък твърдяла пред Лолова, че винаги ги слагали на една и съща роля, за да ги скарат. "Бог и разпределенията, закачени в театъра са ми свидетели, че никога в театъра със Стоянка не сме играли една и съща роля. „Баба Гицка ("Големанов" от Ст.Л. Костов, б.а.) ли да играя аз или тя Уини ("Щастливи дни" от Самюел Бекет) да играе?", попита риторично Татяна. А на тези, които ще си позволят да я обвинят, че изкарва Мутафова лъжкиня Лолова отвърна: "Стоянка не е казала невярно. Тя просто вярва, че всички роли сме играли двете заедно."


Авторката на „Дневници & Делници“ продължи с откровенията пред публиката: "Аз най-нахално съм и рисувала. Абе, по-нахално същество от тази авторка не познавам", каза през смях Лолова, имайки предвид разнородните си таланти на актриса, художник и писател, след което театрално попита: "Коя е тя?" И изстреля отговора: "А не, пардон. Това е Татяна Лолова. Много е скромна. Много. И като се види не може да се нагледа."


"На луда мода е селфито. Сега като идвах насам, още не съм слязла от колата и се приближи една много приятна жена и казва: „Може ли да си направим едно селфи?“ Викам: „Може, но не сега. Като свърши предаването, за което съм дошла." И тя сега сигурно ми се сърди. Добре, че ще има други, които ще искат селфи, че то ако остана на тази, която се разсърди просто няма да ме има в никой фейсбук", даде безпощадната си оценка за днешното време обичаната актриса.

И продължи: "На луда мода е селфито. Застава до теб и се снима, гушнати за фейсбуците си. Питам ви: "Защо съм ви?" Не ме знаят. Не са ме гледали. Видели са ме само по телевизията. "А ние вас ви познаваме." "Е, коя съм?" "Ами вие сте Стоянка Мутафова". "Не, не съм Стоянка. Аз съм Татяна Лолова." "Няма значение", чете Лолова от книгата си.

 


"Много щастлива жена е Татяна Лолова – съпругата на изключителния Светослав Димитров Светославов-Славето. Благодаря ти, живот!", емоционално сподели голямата актриса. А преди това призна един свой грях - че когато била на турне в Армения яла забранения червен шаран - риба от изчезващ вид. 

"Синът ми ходи подир мене и само вика: Усмивка! Хората разчитат на тебе. Не виждаш ли колко е тежко положението. Какво искаш ти от тези хора? Че те като те видят и тебе така намръщена и грозна, защото ти като си намръщена си много грозна, това не ми го е казал, не смее да ми го каже, но си го е помислил, защото е истина, аз се видях в огледалото", бе до болка откровена знаменитата театралка.

 


Редакторът на книгата Георги Тошев сподели, че дневникът-албум се е родил от една голяма загуба. От загубата на обичания съпруг на Лолова - Светослав Светославов–Славето, който си тръгна от този свят в края на миналата година. Часове преди смъртта си той дал на журналиста няколко кашона с документи и снимки с молба да ги подреди, тъй като Таня никога няма да го направи. И Георги Тошев се заровил в старите тетрадки на актрисата, в  забравените фотографии, картички и писма. Така се ражда и идеята за "Дневници & Делници". 


"Познавам я от години. Виждал съм я в щастливи моменти, когато се раздава на своята публика. И когато се оглежда в очите на любимия си съпруг Славето. Бил съм до нея и когато мълчи от болка. Славето! Дори не мога да си представя в този чуплив свят какво е да споделяш живота си с някого цели 56 години. Татяна Лолова и Светослав Светославов – Славето са доказателството, че любовта е възможна, „докато смъртта ни раздели“. Бях с Таня, Славето и сина им Сава на 25 декември 2018 г. На другия ден Славето си тръгна… Таня остана. Сама. За да си спомня. И да подреди живота си такъв, какъвто е. Тя отвори старите тетрадки, извади забравени фотографии. Спасение от празнотата. След Славето. Таня е тук. Сама. И си спомня", споделя Георги Тошев.


А ето за какво мечтае и самата Татяна Лолова, както самата тя споделя в новата си книга: "Мечтая да имам черен тоалет и някакъв страхотен текст, който да е много трагичен! Всъщност да не е много тъжен, да има и закачка. Може да има и нещо малко жизнерадостно! Да весели, да те води към танц, към песен, да показва развитието на целия човешки живот – от започването му до старостта… Не знам кой ще напише този текст и дали ще се сбъдне тази ми мечта, но пък е хубаво да не се сбъдват всичките ти мечти. Нека остане и нещо несбъднато. Много бих се радвала, ако мога да направя нещо специално. Не знам как ще се казва, но искам хората да забравят мига… Защото съм АЗ! Жена ли съм, мъж ли съм, Татяна Лолова ли съм, актриса ли съм, човек ли съм, от Космоса ли съм… Но да изпитат удоволствие, като ме гледат и слушат. Заслужава си да направиш едно такова нещо, да зарадваш другите… Много е трудно…"

Накрая на вечерта Лолова бе зматрупана от цветя и стотици се наредиха в "Перото", за да си вземат автограф от актрисата писател и художник. А тя дари всички с неотразимата си усмивка и с удоволствие позира за селфита. 



Премиерата на "Дневници & Делници" бе уважена от столичния кмет Йорданка Фандъкова, от директора на Народния театър Мариус Донкин, от журналистката Мира Добрева, от Силвия и Теди Кацарови, от социолога Мира Радева и от много други почитатели на голямата Татяна Лолова.

СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА