Лондон напуска митническия съюз и единния пазар

Фон дер Лайен написа в "Туитър", че е провела телефонен разговор с Борис Джонсън

Свят
15:59 - 17 Декември 2019
1937
Лондон напуска митническия съюз и единния пазар

Великобритания и Европейският съюз се съгласиха да работят с "голяма енергия" за договаряне на бъдещо партньорство до края на 2020 г., обяви "Даунинг стрийт" 10, пише "Гардиън".

Говорителят на правителството съобщи, че тази сутрин премиерът Борис Джонсън е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Председателят поздрави премиера за успеха на изборите и те се съгласиха да работят заедно с голяма енергия за договаряне на бъдещо партньорство до декември 2020 г.", разкри представителят.

Запитан дали Фон дер Лайен е изразила някакво съмнение дали е възможно да се сключи търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС до края на годината, говорителят отговори, че двете страни са се съгласили в Политическата декларация, че трябва да постигнат споразумение за бъдещето партньорство до края на следващата година.

Фон дер Лайен написа в "Туитър", че е провела телефонен разговор с Борис Джонсън, но не отбелязва нищо за преговорите за споразумение за свободна търговия.

Говорителят на британския премиер съобщи още, че бизнесът трябва да се подготви за живота извън митническия режим на ЕС и единния пазар "при всички обстоятелства".