Лондон: Наследниците на КГБ стоят зад свалянето на самолета с Пригожин

Смъртта на шефа на "Вагнер" засилва позицията на военния министър Сергей Шойгу

Топ
12:53 - 24 Август 2023
6615
Лондон: Наследниците на КГБ стоят зад свалянето на самолета с Пригожин

Федерална служба за сигурност на Русия - ФСБ (наследниците на КГБ), са тези, които най-вероятно са атакували самолета на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин. Това твърдят източници от отбраната на Великобритания, цитирани от Би Би Си.

Посочва се, че ФСБ са напълно лоялни към руския президент Владимир Путин, а освен това под техен контрол са и граничните служби.

Според британските източници случилото се вероятно укрепва позицията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и тази на началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов, които Пригожин ненавиждаше и публично критикуваше.

Това, от своя страна, е добре за Украйна, тъй като Шойгу и Герасимов са считани за некомпетентни.

По-рано руската авиационна агенция "Росавиация" обяви, че Пригожин, който ръководи прекратения бунт в Русия през юни, е бил един от десетимата души на борда на падналия Embraer Legacy 600.

Самолетът е изпълнявал полет от Москва за Санкт Петербург, когато се е разбил близо до село Куженкино в Тверска област.

Междувременно от британското разузнаване посочват в последния си доклад, че вероятно Путин желае да покаже своя авторитет и да представи висшето военно командване на Русия като функциониращо както обикновено.

Те припомнят, че на 19 август руският лидер е направил рядко посещение в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон - приблизително на 160 километра от фронтовата линия. Там той се срещна с високопоставени военнослужещи, включително с Герасимов, който остава начело на командването на операцията в Украйна.

"Вагнер" за кратко превзе щаба през юни по време на похода си към Москва.