Лондон обяви допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Украйна
09:43 - 23 Април 2024
1371
Лондон обяви допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна.

Обединеното кралство ще предостави допълнителни 500 милиона паунда на Киев в допълнение към 2,5 милиарда, вече отпуснати за тази финансова година, съобщиха от канцеларията на премиера. Риши Сунак иска да подчертае ролята на Обединеното кралство в защитата на Украйна.

Освен че ще се срещне с Туск, който някога беше една от най-високопоставените фигури в Европейския съюз, и с шефа на НАТО Йенс Столтенберг, Обединеното кралство ще предложи да разположи ескадрила на Кралските военновъздушни сили, която да извършва охрана на полското небе за НАТО през следващата година.

В сряда Сунак ще се отправи към Берлин, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц. Европа се сблъсква с "експанзионистична Русия", а Украйна е изправена пред "трудно лято", заявиха от Даунинг стрийт. Сунак е цитиран да казва преди пътуването, че "защитата на Украйна срещу бруталните амбиции на Русия е жизненоважна за британската сигурност и за цяла Европа".

"Ако бъде позволено на Путин да успее в тази агресивна война, той няма да спре на полската граница", допълва Сунак.