Лондонски съд отказа да пусне Асандж под гаранция

Лондонската полиция го арестува през април 2019 г. в еквадорското посолство

Свят
17:19 - 25 Март 2020
1281
Лондонски съд отказа да пусне Асандж под гаранция

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който се бори срещу екстрадиране от Великобритания в САЩ, получи отказ да бъде пуснат под гаранция, информира "Ройтерс".

Адвокатите на Асандж поискаха от лондонски съд да бъде пуснат под гаранция, защото има голям риск да се зарази с коронавирус в затвора.

Съдия Ванеса Барейсър постанови, че пандемията от коронавирус не е основание Асандж да бъде освободен под гаранция. Тя добави, че поведението на обвиняемия в миналото показва колкото далеч Асандж е готов да стигне, за да избегне екстрадиране и че има сериозни основания да се вярва, че ако бъде освободен, той ще се опитва да избяга.

Съдията има предвид факта, че Асандж наруши наложената му гаранция и се скри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиране в Швеция, където властите искаха да го разпитат по случай, свързан със сексуални престъпления.

Асандж, адвокатите и поддръжниците му призовават британските власти да го освободят. Те предупреждават, че 48-годишният австралиец няма да получи справедлив процес в САЩ и може да бъде осъден на 175 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Асандж в конспирация с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг в разпространение на класифицирана информация през 2010 г.

Манинг беше осъден на 7 г. затвор за предаване на класифицирани документи на "Уикилийкс", свързани с войните в Ирак и Афганистан. Тя беше освободена през 2017 г., след като президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата й от първоначалните 35 г. Но Манинг беше отново вкарана в затвора през март 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури по случая с "Уикилийкс" и Асандж.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.