Москва нарече делото срещу Асандж „тотален позор“

Първият етап на изслушването за екстрадицията му в САЩ започна в понеделник

Свят
16:58 - 27 Февруари 2020
538
Москва нарече делото срещу Асандж „тотален позор“

Москва смята делото срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж за "тотален позор". „Подобни наказателни мерки срещу журналиста са абсолютно неприемливи“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Първият етап на изслушването за екстрадицията на Асандж в САЩ започна в понеделник в Лондон и ще продължи до края на седмицата.
"Целият свят квалифицира случая на Асандж като удар върху института по разследващата журналистика, като удар върху свободните независими медии, като катастрофален удар върху основните човешки права. Такива наказателни мерки срещу журналист през 21 век са абсолютно неприемливи практики и тотален срам за западните страни, считащи себе си за демократични и свободни“, каза тя.
По време на текущата фаза на изслушването страните ще представят ключови аргументи. През май-началото на юни ще се проведат още изслушвания, по време на които страните ще представят доказателства и ще призоват свидетели по делото. Очаква се решение на съда известно време след това, но е малко вероятно процесът да приключи с това: в зависимост от присъдата се очаква една от страните да обжалва, което ще отнеме много време за разглеждане. Случаят може да стигне до Върховния съд, заяви защитата по-рано. Общо процесът ще отнеме няколко години.
Успоредно с това защитата на Асандж работи за политическо убежище във Франция.
Асандж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон от страх от екстрадиция в скандинавската страна. На 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ. Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията на гаранцията и го осъди на 11 месеца затвор. Изслушванията за екстрадиция започнаха на 2 май миналата година.
Американските власти заявиха в края на май, че са повдигнали обвинения срещу Асандж за нарушение на закона за шпионажа и разкриването на класифицирана информация. Ако бъде екстрадиран в Съединените щати, Асандж ще бъде изправен пред затвор до 175 години.