Асандж се оплака: Микрофони пречат на разговорите " на четири очи" с адвокатите

Основателят на Уикилийкс бе поставен в стъклена клетка

Новини
21:57 - 26 Февруари 2020
2881
Асандж се оплака: Микрофони пречат на разговорите "на четири очи" с адвокатите

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж се оплака, че няма възможност да води поверителни разговори с адвокатите си, като прекъсна за кратко третия ден от гледането на американската молба за екстрадирането му в британски съд, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не мога да водя истински поверителни разговори с адвокатите си. Не мога да говоря с тях, не мога да им задавам въпроси, не мога да им давам инструкции", заяви Асандж в съдебната зала в Лондон. Той беше поставен в стъклена клетка и отбеляза, че поставени наблизо микрофони могат да хващат части от разговори на обвиняемия със защитата му.

Асандж обясни, че американските представители "имат сто пъти повече контакти със своите адвокати."

Съдийката Ванеса Барейтсър бързо прекъсна изказването на Асандж, като нареди кратка почивка. "Обикновено обвиняемите нямат думата, когато не дават показания", заяви тя.

Джулиан Асандж е издирван от САЩ за разпространяването на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор за шпионаж и компютърно пиратство.

Защитник на Асандж изтъкна, че основателят на Уикилийкс не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, защото британско-американско споразумение забранява екстрадиции за политически нарушения, предаде Асошиейтед прес.

Асандж заявява, че е действал като журналист и поради това е защитен от Първата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото. Защитата му заема позицията, че обвиненията на САЩ са политически мотивирана злоупотреба с власт.

Адвокатът на Асандж Едуард Фицджералд заяви в британския съд, че екстрадирането за политически нарушения се забранява от Договора за екстрадиция между Великобритания и САЩ от 2003 г.

"Ако не става дума за тероризъм или друго престъпление с употреба на насилие, тогава принципът, че не бива да бъдете екстрадиран за политическо нарушение, е с практически универсално приложение. Този принцип съществува от над 100 години. САЩ, естествено, го включват във всеки договор, защото не искат техни граждани да бъдат екстрадирани за политически нарушения", мотивира се адвокатът.