Лоши новини от Асен Василев: ще затягаме яко коланите

Новини
19:21 - 12 Април 2022
8151
Лоши новини от Асен Василев: ще затягаме яко коланите

Асен Василев поля с леден душ всички, които очакваха управлението на "Продължаваме промяната" да осигури едва ли не рог на изобилието. Напротив, днес вицепремиерът и финансов министър охлади надеждите за благоденствие, макар и тихомълком, без да се появи в някое тв студио. Изводите следват сами от актуализираните прогнози за бюджета.

Войната в Украйна ще свали наполовина икономическия растеж у нас спрямо първоначалната прогноза на МФ, но няма да промени и с лев очакваните приходи в бюджета. Това става ясно от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, публикувана във вторник от Министерството на финансите. Този документ е в основата на изготвянето на Бюджет 2023.

Държавният бюджет за 2022 г. бе приет преди около месец със заложен растеж от 4,8%. Само месец по-късно прогнозата на МФ вече е променена драстично - на 2,6%. Въпреки това финансовото министерство не е ревизирало нито един от основните показатели на консолидирания бюджет. Приходите остават 57,25 млрд. лв., разходите са 63,15 млрд. лв., а дефицитът в бюджета се запазва на 5,9 млрд. лв. (4% от БВП). Амбициозната капиталова програма също остава на ниво 8,2 млрд. лв.

В сравнение с предишния вариант на документа от преди месец, МФ е ревизирало единствено макроикономическата прогноза. Очакването е средногодишната инфлация да достигне 10,4% в сравнение с 5,6% в прогнозата преди месец. Според независими макроикономисти, потърсени от Lupa.bg за коментар обаче, реално инфлацията ще е в рамките на поне 13,7% и може дори да достигне и прехвърли внушителните 15%.

"Повишението на инфлацията ограничава реалния разполагаем доход на домакинствата и покупателната им способност, в резултат се очаква забавяне на растежа на потреблението на домакинствата до 2,4%", отбелязва МФ. Според прогнозата повишената несигурност, по-високите производствени разходи, нарушените доставки и по-слабото външно търсене ще се отразят и в отлагане на инвестиционни планове. По-умереното търсене от основни търговски партньори на България, съчетано със силно ограничения износ към Руската федерация и Украйна ще се отрази в забавяне на общия темп на износа на стоки от България през 2022 г. (3,1%).

Практически актуализираната средносрочна прогноза не е остойностила очакваните ефекти върху бюджета от войната в Украйна, нито пък предвиденото за средата на годината въвеждане на реформи в редица сектори. Доколкото за реформите се изисква "по-задълбочен преглед", "в проекта на средносрочната бюджетна прогноза са отразени само базови политики и допускания, чиито многогодишни трендове и перспективи са относително постоянни", мотивира се финансовото министерство.