Лошото време си отива

От утре започва постепенно разкъсване и намаляване на облачността, съобщи синоптикът Петър Янков

Новини
08:19 - 25 Август 2022
2294
Лошото време си отива

Синоптици предупреждават за опасност от торнадо в Гърция и съветват общините да вземат незабавни мерки заради лошото време. Силни бури удариха и нашата страна. Най-критична е ситуацията в Карлово, Стара Загора, Хасково и Димитровград.

"Има надежда за завръщане на хубавото време с повече слънчеви часове. Днес ще вали главно в южните и източните части на страната. Валежите по Черноморието и през нощта ще продължават, макар и слаби. От утре започва постепенно разкъсване и намаляване на облачността, с повече слънце и постепенно увеличение на температурите през почивните дни", каза синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

Според него събота и неделя ще бъдат подходящи както за любителите на високопланинските пътеки, така и за всички, които са по Черноморието. Той посочи, че времето ще бъде много приятно - със слънце и температури от 29-30 градуса. 

"Този период с по-интензивни валежи отминава. За съжаление, не само в България, но включително и в южните части на Гърция, през следващите дни, особено в началото на седмицата, времето ще бъде по-динамично с чести валежи. По-силни валежи се очакват в Албания, Северна Македония и западните части на Гърция, където ще бъдат по-интензивни", посочи Янков пред Bulgaria on air.

По думите му торнадото е характерно за тропичните ширини, а при нас се образува по-често щорм, което е вихрова буря. Той коментира, че са възможни такива бури, но те са много слаби на нашите географски ширини.

"В началото на септември Северното Черноморие ще бъде вече по-неблагоприятно за летовниците. Ще се понижи малко и температурата на морската вода. Тези валежи бързо ще отминат и предстои един дълъг и топъл период до 14 септември. На 15 септември времето ще бъде стабилно. До 20 септември ни очаква хубаво време. Валежи ще има между 20 и 22 септември и в края на месеца. Септември ще бъде с много слънце и температури с около 1-2 градуса по-високи от средните максимални за месеца", съобщи Янков.