Ловците на трюфели - на изпит, прибират €200 млн. на година

Любопитно
13:32 - 01 Декември 2020
3123
Ловците на трюфели - на изпит, прибират €200 млн. на година

Ползването на трюфели, което включва добивът и транспортирането им до изкупвателен пункт, може да се извършва от физически лица с издадено позволително от директора на горско или ловно стопанство, регистриран лесовъд, кмет, областен управител. За издаването му ще се плаща такса.

Позволителното ще важи за всички видове трюфели за календарната година. На всеки 10 дка площ може да се издаде само една тапия. Издаването на позволителни за имоти, собственост на физически или юридически лица, се извършва само при наличие на нотариално заверено писмено съгласие на собственика на имота или на лицата, притежаващи повече от половината от собствеността на имота. Наематели, концесионери и арендатори на държавни или общински територии могат да заявят, че не желаят на съответната територия да се търсят трюфели.

Изисквания

Събирачите на трюфели пък ще се вписват в публичен регистър. За да бъдат вписани лицата трябва да имат висше образование по горско стопанство, растениевъдство или биология или пък да са среднисти, но с квалификация „техник-лесовъд“ или с диплома за професионална квалификация по горско стопанство и дърводобив или горско и ловно стопанство. Тези, които не притежават съответното образование, трябва да положат изпит. Изпитът се провежда пред комисия, назначена от съответния директор на РДГ.

Забрани

Забранява се добив на трюфели през тъмната част от денонощието, разораването на почвата, изхвърляне на битови отпадъци в находищата. Незаконно е и оставянето на незапълнени ями, увреждането или унищожаването на естествените находища на ценната гъба. Забранява се добивът в защитени теротирии, на по-малко от 200 м около туристически хижи и манастири, в овощни градини на възраст до 2 г. и др. Нарушителите ще бъдат глобявани с 1000 до 2000 лева.

Търсенето на трюфели става само с обучени за целта до 3 кучета. Изкопаването на гъбата е разрешено само с помощта на нож с острие до 25 см и ширина до 4 см или друг инструменти с дължина на острието до 15 см и ширина до 8 см.

Физическо лице, което уврежда или унищожава естествените находища на трюфели, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лева. За юридически лица и ЕТ санкцията е от 2 до 3 бона. Предвижда се законът да влезе в сила година след обнародването му в „Държавен вестник“.

В сектора се въртят 200 млн. евро годишно

България е на първо място в света по добив на трюфели от естествени основно горски находища. Годишният експорт на ценната гъба е приблизително 150-200 тона, но това са само официалните данни, реалният експорт не е отчетен статистически.

Поради липса на регламентация се предполагат загуби за бюджета в размер на приблизително 6 млн. лв. на година от експорта на този ресурс. Годишният оборот е приблизително 200 милиона евро. Само 1% от общото количество се реализира на българския пазар. Според данни на браншовите организации сектора осигурява заетост на 20 000 до 30 000 лица, пише в мотивите си към законопроекта МЗХГ. Според ведомството всичко това налага ясна и точна регламентация на търсенето и събирането на трюфели, култивирането им т.н.