Ловеч показа ценен ръкопис на Панайот Пипков

Актуални новини
18:35 - 22 Май 2020
1810
Ловеч показа ценен ръкопис на Панайот Пипков

Ловешкото основно училище на името на Панайот Пипков, където композиторът създава музиката по стихотворението на Стоян Михайловски „Химн на светите братя Кирил и Методий“ през 1901 г. представи чрез видео на страницата на община Ловеч във фейсбук ценен ръкопис на своя патрон по повод предстоящия 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, съобщи БНР.

Ръкописът е на детската оперета „Щурец и мравка“. Авторът на „Върви, народе възродени“ написва текста и музиката на оперетата през 1910 г., а преписът е направен от неговия ученик Евстати Попов на 11 януари 1912 г.

Документът е бил изложен на базар от колекционера Атанас Илиев и оттам е придобит от ловешкото училище. Там се пази и поздравителна телеграма по повод 25 години успешна учителска дейност на Панайот Пипков от тогавашния просветен министър Васил Радославов.

Сред  богатото музикално наследство, оставено от композитора, който в ловешкото училище „Йосиф Първи“ през 1901 г. написва музиката към стихотворението на Стоян Михайловски „Химн на светите братя Кирил и Методий“ са и много популярни хорови песни, като „Сладкопойна чучулига“, „Когато бях овчарче“ и „Де е България“.