Лозан Панов избяга от цунамито, което предизвика, в Македония

Кандидатът за "Дондуков" 2 изпълни обещанието си да отиде в Скопие преди вота

Политика
12:09 - 11 Ноември 2021
3546
Лозан Панов избяга от цунамито, което предизвика, в Македония

Кандидат-президентът, издигнат от Инициативен комитет и досега подкрепян от ДБ, Лозан Панов избяга от политическото цунами, което предизвика вчера с изказването си срещу намерението на десницата да се коалира с БСП след изборите, в Македония. Той се срещна с българската общност там като изпълни обещанието си, дадено в интервю пред "Свободна Европа" в началото на кампанията, лично да говори с македонците с българско самосъзнание. 

Официалното прессъобщение гласи следното: 

Независимият кандидат за президент, подкрепен от “Демократична България“, Лозан Панов призова в Скопие за нормализиране на отношенията между България и Северна Македония недопускането на хора от “репресивните служби на титовска Югославия и живковска България“ в двустранния диалог.

“Тези хора може само да навредят на нашите отношения. Те не проправят мостове“, каза Панов в предаването “Утрински брифинг”.

Той е единственият кандидат - президент, който посети в рамките на кампанията Северна Македония.

“Това не дава гласове, по-скоро може да отнеме. Нашите отношения са натоварени с много емоции. Ако искаме да се караме, винаги ще намерим нещо, което да ни противопостави. Европейският начин на контакт обаче е да градим мостове. Не съм дошъл тук да размахвам пръст, да убеждавам. Езикът на омразата между Северна Македония и България не трябва да съществува“, каза Панов.

Той призова да се говори без емоции и агресия.

“Трябва да се научим да изслушваме чужди тези, дори да не се сме съгласни с тях. Трябва да намерим разума. Емоцията по-скоро ни вреди в този случай. Двете страни трябва да продължат да разговарят и да търсят общото помежду си“, посочи той.

Той коментира, че усещането в българското общество е, че няма честност и справедливост. 

“За съжаление България е пленена държава. Не успяхме да докажем на българското общество и на ЕС, че има правова държава, честност“, каза Панов.

Той посочи, че главният прокурор в България е по съветски образец.

Модел, който не позволява на прокурорите да работят самостоятелно, допълни Панов.

“Главният прокурор решава кой да бъде обвинен и кой – не“, посочи Лозан Панов.