Луд екшън: Китайски туристи арестуваха циганка крадла във Велико Търново

Новини
00:42 - 02 Май 2019
5158
Луд екшън: Китайски туристи арестуваха циганка крадла във Велико Търново

Група китайски туристи, дошли на посещение във Велико Търново, обезвредиха една от най-ловките джебчийки в региона – ромката Събка. За куриозния крими инцидент разказаха пред Lupa.bg десетки очевидци, станали свидетели на рядко срещаната гледка в сряда следобед.

Суматохата във Велико Търново

Една от свидетелките на грандиозния панаир със заловената да краде джебчийка – Галина Александрова, публикува снимки от екшъна във Фейсбук профила си, които бързо станаха хит в социалната мрежа.

Според разказите на очевидци, инцидентът се разиграл около 16 часа в сряда, 1 май, в центъра на Велико Търново. Тогава именитата джебчийка Събка от село Самоводене, която многократно е задържана за кражби от полицията в старопрестолния град, пробвала да бръкне в дамската чанта на възрастна китайка. В момента, в който извадила портфейла на азиатката, мургавата Събка била заловена от групата китайци. Няколко от тях повалили с бойни хватки наглата крадла на тротоара, без да се смущават от канските писъци на ромката.

„Не зная какво стана, но видях, че петима-шестима китайци разчекват една жена. Повдигаха й краката, извиваха й ръцете, обръщаха я с главата надолу. Онази пищеше неистова, помисих, че я колят“, разказва очевидката Емине Велиева. Друга свидетелка на екшъна разказа пред Lupa.bg, че няколко българи първоначално опитали да помогнат на крадлата, преди да научат, че китайците са осъществили граждански арест. Азиатците чакали повече от 20 минути, докато дойдат полицаи, за да арестуват крадлата. Те не допускали никой да припари до нея, като през цялото време я подритвали.

При появата на ченгетата, Събка от Самоводене разиграла умело театро пред полицаите. „Жълтурите ме премазаха, кръвчицата ми изтече. Нищо не съм пипала, лъжат като цигани“, оправдавала се крадлата. Полицаите обаче не се трогнали от обясненията й, тъй като отдавна знаели от какво се препитава чевръстата джебчийка.

Циганката Събка бе държана около 20 минути от китайците, преди да дойде полицията

„Събка е арестувана поне 10 пъти през последните 2 години за джебчийство. Тя и нейната братовчедка редовно тършуват из чантите на туристи във Велико Търново, като подбират основно чужденци за свои мишени. Преди време Събка е била екстрадирана от Солун, след като е заловена да краде“, разкриват крими биографията на 26-годишната цигануша полицаи от Велико Търново.

Китайци пък разказват, че в родината им подобно престъпление се наказва със затвор от поне 10 години. Те останали много разочаровани, когато българи им казали, че на Събка нищо няма да й се случи и ще я пуснат след по-малко от денонощие.