Лудост: Такса смет поскъпва от 3 до 8 пъти догодина?

Общините нямат база за изчисленията и това ще изкриви сметките, заяви Иво Димов

Новини
15:00 - 02 Септември 2024
2121
Лудост: Такса смет поскъпва от 3 до 8 пъти догодина?

Такса смет, която съсипва бюджета на българите, вероятно ще скочи в пъти през следващата година. Предстоящото приемане на нова такса „битови отпадъци“ от първи януари 2025 година е най-голямото предизвикателство пред българските общини, обяви кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник председател на Националното сдружение на общините в Република България.

По негови разчети, в зависимост от района, нейният размер ще скочи между три и осем пъти. В същото време общините нямат данните и базата, върху която да направят изчисленията за новата ставка по най-справедливия начин. Според мен държавата трябваше да разработи единен механизъм, чрез който да даде възможност да се вземат конкретни решения, съобразено със спецификата по места, добави кметът.

Той напомни, че през март месец кабинетът Денков прие една наредба, с която ще има нови изчисления на такса „битови отпадъци“ от първи януари 2025 година. Наредбата дава няколко възможности на общините да вземат решения чрез Общинските съвети. Но, общо взето, тази наредба прехвърля топката към общините и ние започваме да се чудим как най-правило да определим налога, каза Димов.

По думите му общините нямат данните и базата, върху която да направят изчисленията по най-справедливия начин. Според новата методика, замърсителят трябва да плаща. Имаме три опции, върху които да стъпим, но реално погледнато ние нямаме данни нито за работещи предприятия, нито за брой наети служители… Изпратили сме писма до Националната агенция за приходите, до Националния осигурителен институт и дотук, обясни той.

Според него това ще изкриви до голяма степен изчисленията на новата такса „битови отпадъци“, като на места ще има между три и осем пъти увеличение на плащането на годишна база от страна на битовите потребители, а това е много притеснително.

След няколко дни, Сдружението на общините ще се срещне с вицепремиера и министър на финансите по темата, заради многото неуредици с такса „битови отпадъци“, защото те ще рефлектират тъкмо върху кметовете, които са най-близко до хората, обяснява Димов.

Съгласно сега действащия Закон за местните данъци и такси, определянето на такса „битови отпадъци“, става на база данъчна оценка на имота или балансова стойност на активите. По този начин таксата се превръща във втори имотен данък. Освен това, общинските администрации определят различни основи и размери на ТБО за различните видове потребители. Т.е. съществува пряка дискриминация по имуществен признак – според вида и големината на имота.