Лула да Силва подкрепи Байдън за втори президентски мандат

САЩ
17:48 - 28 Февруари 2024
1643
Лула да Силва подкрепи Байдън за втори президентски мандат

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва изрази надежда американският му колега Джо Байдън да бъде преизбран на поста през ноември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Въпреки че не съм американски гласоподавател, мисля, че е ясно, че Байдън е по-сигурният гарант за оцеляването на демокрацията в света и Съединените щати", каза снощи Лула в интервю за телевизия РедеТВ.

Джо Байдън вероятно ще се изправи като кандидат на Демократическата партия срещу бившия президент републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември в повторение на изборите от 2020 г.

През 2022 г. в Бразилия левият Лула отново стана президент на Бразилия, след като победи десния си предшественик, президента Жаир Болсонаро, често оприличаван на Тръмп.

Преди това Лула вече е заемал поста за два мандата.

Лула, който влезе в политиката през 70-те години на 20-и век като синдикален лидер, каза, че е имал "добри отношения" с Байдън, и заяви, че оценява зашитата на правата на работещите от американския президент, напомняйки за подкрепата му за стачкуващите срещу автомобилните производители миналата година.

"От началото на мандата си Байдън се позиционира в защита на трудещите се", каза Лула. "Надявам се да спечели изборите", добави той.

През септември двамата лидери подеха инициатива за насърчаване на правата на работещите хора и освен това се споразумяха по теми като прехода към зелена енергия, ставайки основатели на Глобалния алианс за биогорива.

Несъгласията между тях включват войната в ивицата Газа, след като Лула заяви, че Израел е отговорен за геноцид срещу палестинците. Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза на бразилския президент на среща миналата седмица, че Вашингтон не е съгласен с твърденията му.

През 2022 г. Байдън беше сред първите световни лидери, които поздравиха Лула за изборната му победа и го подкрепиха на 8 януари 2023 г., когато поддръжници на Болсонаро нахлуха в бразилския президентски дворец, Конгреса и Върховния съд и ги разграбиха, докато призоваваха за военен преврат.

Тези сцени често са сравнявани със щурма на Капитолия в САЩ , когато привърженици на Тръмп нахлуха в американския Конгрес на 6 януари 2021 г., две седмици преди Тръмп да напусне Белия дом.  В миналото Лула е наричал Болсонаро „копие“ на Тръмп.