"Хамас" попари оптимизма на Байдън за примирие в Газа

САЩ
15:38 - 28 Февруари 2024
1308
"Хамас" попари оптимизма на Байдън за примирие в Газа

Положителните очаквания на администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън относно преговорите между Израел и "Хамас" за прекратяване на огъня "не отразяват действителната ситуация на място". Това заяви пред "Ал Джазира" Басем Наим, ръководител на отдела за международни отношения на палестинската групировка.

"Те твърдят, че искат прекратяване на огъня и избягване на разширяването на конфликта в региона, но същевременно използват правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, предоставят милиарди долари на Израел и му осигуряват повече боеприпаси", подчерта той.

По-рано Байдън изрази очакване споразумението да бъде завършено до понеделник - 4 март.

Той заяви, че Израел се е съгласил да не участва във военни действия по време на Рамадан в ивицата Газа, който се очаква да започне вечерта на 10 март и да приключи вечерта на 9 април.

По негови думи Израел се е ангажирал да направи всичко възможно, за да евакуира палестинците от Рафах, преди да засили кампанията си там за унищожаване на "Хамас".

Беше съобщено, че "Хамас" обмисля получено проектопредложение от преговорите в Париж за примирие в Газа, което включва освобождаването на приблизително 400 палестинци от Израел в замяна на освобождаването на 40 заложници от ивицата Газа.