"Хизбула" спира огъня , ако "Хамас" приеме предложението за временно примирие от Израел

Свят
21:31 - 27 Февруари 2024
2237
"Хизбула" спира огъня, ако "Хамас" приеме предложението за временно примирие от Израел

Ливанската организация "Хизбула" ще прекрати огъня срещу Израел, ако палестинският им съюзник "Хамас" приеме предложението за временно примирие, съобщиха за Ройтерс два източника, близки до групировката. 

Организацията почти всекидневно си разменя огън с Израел през южната граница на Ливан от 8 октомври насам, ден след кървавото нападение на "Хамас" в Южен Израел, което стана причина за жестока офанзива на израелската армия по суша, море и въздух в ивицата Газа, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Временно примирие между "Хамас" и Тел Авив, което позволи размяната на заложници за затворници, доведе до седмица на мир по ливанско-израелската граница в края на ноември.

Сега "Хамас" обмисля новото предложение за спиране на огъня за 40 дни, което беше договорено с Израел по време на преговори с посредници в Париж миналата седмица.

"В момента, в който "Хамас" обяви своето одобрение за примирието и в момента, в който то влезе в сила, "Хизбула" ще се придържа към него и ще спре операциите на юг незабавно, както се случи и предния път", обяви един двата източника, близък до шиитската групировка.

Но ако Израел продължи да обстрелва Ливан, "Хизбула" няма да се поколебае да продължи боевете, подчертаха и двата източника.

Пресофисът на "Хизбула" не даде незабавен отговор на искането на Ройтерс за коментар, но лидерът на групировката Хасан Насрала каза по-рано този месец, че атаките срещу Израел ще спрат само когато приключи "агресията" на Тел Авив срещу Газа.

В Ливан израелските въздушни и ракетни удари са убили близо 200 бойци на "Хизбула" и почти 50 цивилни. От другата страна на границата, вследствие на нападенията на "Хизбула" са загинали 12 израелски войници и шестима мирни граждани.

Десетки хиляди хора са разселени от двете страни на границата.

Чуждестранни пратеници се опитват да намерят дипломатическо решение заради опасения от допълнителна ескалация на конфликта.

По-рано този месец Франция представи писмено предложение до Бейрут за спиране на вражеските действия. То включва преговори за демаркиране на оспорваната израелско-ливанска граница и изтегляне на елитните части на "Хизбула" на 10 км от границата.

Групировката, която има значително влияние в страната, настоя, че няма да обсъжда ангажименти за Южен Ливан до постигането на споразумение за спиране на огъня в Газа. Двата източника казаха пред Ройтерс, че тази позиция не е променена.

Докато вражеските действия до голяма степен са ограничени по граничната зона, израелски военни самолети вчера обстреляха долината Бекаа в Източен Ливан. Това са ударите на най-голяма дълбочина в страната, нанесени от израелските сили от началото на настоящия конфликт.

В неделя израелският министър на отбраната Йоав Галант намекна, че Израел планира да увеличи атаките срещу "Хизбула" в случай на възможно спиране на огъня в ивицата Газа. Той каза, че целта е да се осигури изтеглянето на бойците на организацията от граничния район, независимо дали това ще стане чрез споразумение, постигнато по дипломатически път или чрез сила.