Лула уволни петима разузнавачи заради незаконен шпионаж

Свят
15:04 - 31 Януари 2024
1884
Лула уволни петима разузнавачи заради незаконен шпионаж

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва уволни заместник-директора на националната разузнавателна агенция и четирима ръководители на отдели, съобщава БиБиСи. Продължават разследванията на твърденията, че разузнавателната агенция ABIN е шпионирала незаконно враговете на бившия президент Жаир Болсонаро.

Заместник-директорът Алесандро Морети е обвинен в предаване на информация на бившия шеф на ABIN Александър Рамагем, политик от партията на Жаир Болсонаро. Болсонаро твърди, че той и близките му са подложени на преследване.

Скандалът избухна, когато Върховният съд на Бразилия разпечата документи, в които ABIN беше обвиненa в извършване на наблюдение на ключови политически и съдебни фигури, критикуващи бившия президент. Сред предполагаемите цели на незаконното подслушване са трима съдии от Върховния съд и говорител на долната камара на Конгреса на Бразилия.

Полицията е идентифицирала сина на Жаир Болсонаро, Карлос, като част от политическото ядро, заподозряно в поръчването на незаконното шпиониране. Съдът разреши обиски в дома и офисите на Карлос, който е общински съветник на Рио де Жанейро.

Полицията подозира, че ABIN е използвал израелски софтуер, известен като FirstMile, за незаконно наблюдение на мобилни телефони.