Луонг Куонг е новият президент на Виетнам

Държавният глава положи клетва във вярност към родината, народа и Конституцията

Новини
17:35 - 21 Октомври 2024
1035
Луонг Куонг е новият президент на Виетнам

Общо 440 депутати, присъстващи на заседанието, подкрепиха избирането му, което се равнява на 91,67 % от общия брой депутати в парламента. Луонг Куонг положи клетва и обеща да бъде безусловно верен на родината, народа и Конституцията, както и да положи усилия за изпълнение на задачите, възложени му от партията, държавата и народа.

Той се ангажира да повиши капацитета на отбраната и да води независима и многостранна външна политика, допълни Ройтерс. Виетнам отдавна се стреми да диверсифицира арсенала си от оръжия, произвеждани предимно в Русия, но през последните години не е съобщавал за нито една значителна сделка.

Новият президент на Виетнам поема поста от То Лам, който го зае след смъртта през юли на генералния секретар Нгуен Фу Чонг.  

В момента Куонг заема ключова позиция в секретариата на Виетнамската комунистическа партия, което го прави петия по ранг служител в страната след председателя на партията, президента, премиера и председателя на парламента. Куонг е и член на Политбюро, висшият орган за вземане на решения на партията. Ролята на президента е предимно церемониална, но той представлява страната на срещи на високо равнище с чуждестранни високопоставени лица.

Решението на То Лам да се откаже от председателството на партията може да означава компромис за разпределение на властта в нея, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.