Lupa.bg посече дървената мафия в Габрово

Общество
15:40 - 22 Февруари 2022
13107
Lupa.bg посече дървената мафия в Габрово

Горската мафия в благоевградското с. Габрово понесе тежък удар след публикация на Lupa.bg. Преди дни дадохме трибуна на сигнал за незаконна сеч по западните склонове на Влахина планина, само на няколко километра от границата със Северна Македония.

Lupa.bg до Бойко Рашков: Варвари с брадви налазиха Габрово (СИГНАЛ + СНИМКИ)

Оказа се, че местните тарикати Христо Юруков и неговата снаха – Латинка, секат като за последно под чадъра на кметския наместник Добрин Хамбарджийски.

За престъпленията на семейния тандем в местността Синаница е подадена и жалба от Ивайло Миладинов, който е директно ощетен от престъпната фамилия, построила си къщи в негов имот под селото.

Сега се оказа, че след нашата публикация лесничеи от Държавното горско стопанство в Благоевград са се активизирали с проверка, която установила, че бракониерите са отсекли 57 дървета зимен дъб и благун, 27 от които са с поставена общинска горска марка?!

И още – Христо Юруков изнаглял дотам, че разширил имота на незаконната си къща, като отцепил „около 5-6 метра” от общинската гора, за което вече му е съставен констативен протокол.

Неговата снаха Латинка Юрукова преди години най-нахално си построила своя къща в наследствен имот на Ивайло Миладинов.

Добрин Хамбарджийски трябва да отговаря на доста неприятни въпроси

Цялата незаконна сеч и строителна вакханалия на Юрукови се ползва с чадъра на кметския наместник Добрин Хамбарджийски, с когото Христо и Латинка редовно разтягат ракии с туршии. Последният „банкет” с надпиване с шльокавица се провел тази неделя, 20 февруари, обясни очевидец пред Lupa.bg.

Откритите дървета с общинска горска марка у бракониерите са именно заради мръсотии от страна на селския кмет - според буквата на закона, за да получи конкретен човек разрешение за сеч в имота си, трябва да подаде молба до кметството, към която да приложи документ за собственост и скица на имота.

След проверка на достоверността им кметът или кметският наместник издава разрешение за законна сеч на до 5 дървета от имота.

В случая Добрин Хамбарджийски опитал да потули престъпления на Юрукови с издадено разрешително, което, обаче де юре е фалшиво, защото Христо и Латинка нямат документи за собственост, нито скица на имота, тъй като живеят в незаконно построени къщи върху земя на Ивайло Миладинов.

Време е МВР да провери всички разрешителни за сеч, издадени от селския първенец, за да се установи реалният размер на далаверата с горите над с. Габрово.

Проверката ни установи още, че кметският наместник на с. Габрово е баща на „издателя“ Иван Хамбарджийски - Бриндо, собственик на бирена борса, който през 2016-а попадна в ареста за опит за изнудване към покойния вече строителен бос на „Агромах“ Методи Бачев да финансира регионалния му сайт.