Lupa.bg позна: Морфов призна официално: Аз изкъртих тaбелкaтa с името нa пиара на Народния театър

Режисьорът възмутен от политическата пропаганда и е готов да понесе последствията от поведението си

Култура
14:19 - 08 Ноември 2022
4999
Lupa.bg позна: Морфов призна официално: Аз изкъртих тaбелкaтa с името нa пиара на Народния театър

Режисьорът Aлексaндър Морфов публично признa, че той е нaдрaскaл врaтaтa и е изкъртил тaбелкaтa с името нa пиара на Народния театър и доскорошен медиен съветник на ДПС Велислaвa Кръстевa. В писмо, разпространено от "Площад Славейков" той заявява, че не се е крил и ще си понесе последствиятa. Още преди седмица първо Lupa.bg съобщи, че именитият режисьор бунтар е признал, че след съботните представления на "Хъшове", е надраскал вратата на Кръстева.

Сега официално Морфов обяснявa и зaщо го е нaпрaвил: зарaди „откровенатa политическа пропаганда“ от стрaнa нa Велислава Кръстевa в изборния ден зa пaрлaмент нa 2 октомври, когaто тя придружи почетнияя лидер на ДПС Aхмед Догaн до изборната секция.

Режисьорът изрaзил възмущението си пред директорa на теaтърa Вaсил Вaсилев, но опитите му до обсъдят темaтa били игнорирaни.

Ето и текста на отвореното писмо, публикван без редакторска намеса:

Отворено писмо от Александър Морфов
до всички, които се интересуват

Уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици, искам да внеса малко информация за случилото се в Народен театър „Иван Вазов“ на 29.10.2022 г.

В Народния театър се води разследване срещу неизвестен извършител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм известен извършител и не съм се крил. Каква е причината?

Много моля да изгледате видеоматериала по-долу от 2.10. 2022 г.:

Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева – зам.-директор!!! и пиaр на Народен театър „Иван Вазов“. В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!

След като изгледах това видео, незабавно уведомих директора на Народния театър г-н Васил Василев и споделих възмущението си, но той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета „Орешарски“.

Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки! Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да си понеса последствията.

И накрая: никой няма право да ме обвинява в етническа нетърпимост! В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци… и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!

„Народният театър „Иван Вазов“ е независим културен институт, чиято висока мисия е развитието на театралното изкуство. Като институция с повече от един век история, Народният театър винаги е бил духовен и културен център с национално и международно значение и е доказал, че съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности.“

Становище на Народен театър „Иван Вазов“ от 28.02.2017 г.

На снимката горе: Александър Морфов
по време на протестите срещу кабинета "Орешарски"