Lupa.bg разплита сагата: Кой назначи Алексей Петров в службите през 2001 г. - Филчев или ген. Атанасов?

Бившият шеф на НСС и настоящ депутат от ДБ призна, че е бил измамен от ДС да вземе Трактора

Политика
16:45 - 19 Август 2023
32247
Lupa.bg разплита сагата: Кой назначи Алексей Петров в службите през 2001 г. - Филчев или ген. Атанасов?

Покрай делото "Октопод" срещу Алексей Петров, който бе обвинен и съден като лидер на организирана престъпна група, политици, журналисти и анализатори се опитаха да разплетат въпроса кой е назначил Трактора за кадрови служител в Националната служба за сигурност през 2001 г.

Замесените в назначаването на екс баретата отново в службите излязоха с различни версии. Това става по времето, когато директор на НСС е ген. Атанас Атанасов, а МВР шеф - Емануил Йорданов в правителството на премиера Иван Костов. 

В качеството си на министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че влизането на Алексей Петров в службите е станало със санкцията на главния прокурор Никола Филчев и вътрешния министър Георги Петканов, както и че все още в контролните органи има хора от приятелския кръг на Филчев, които работят срещу държавата.

През 2001 г. Алексей Петров е назначен за кадрови служител в Националната служба за сигурност 

Лично Никола Филчев се е обаждал на шефа на НСС ген. Атанас Атанасов и му обяснявал, че Петров ще бъде полезен, ако бъде назначен на работа под прикритие, защото имал много ценни контакти. Това пък обяви самият Атанасов, който бе сред свидетелите по делото "Октопод". Генералът обаче обясни, че винаги е бил предубеден спрямо Петров, поради близките му отношения с Филчев.

Емануил Йорданов от своя страна призна, че е назначил Алексей Петров по предложение на ген. Атанас Атанасов, който тогава е бил директор на Национална служба „Сигурност". В препоръките за назначаването на Петров се казвало, че той със своята дейност и контакти би могъл да предоставя значима информация за МВР.

Вътрешният министър Емануил Йорданов е издал заповедта за назначаването на Трактора в контраразузнаването по време на правителството на Иван Костов

По думите на ген. Атанасов на Алексей Петров не са възлагани задачи, той не е получавал и заплата. Никой обаче не можа да отговори на въпроса при това положение защо бившата барета е бил държан на служба и как се е стигнало до неговото преназначаване и впоследствие награден от друг вътрешен министър - Георги Петканов, без за това да е налице официално предложение.

Атанас Атанасов пък категорично отрича назначението на Петров да е станало, за да бъде овладян протестът на таксиметровите шофьори, който едва не свали правителството на Костов в началото на 2001 г., когато бившият съветник е бил назначен за щатен служител на НСС.

Днешният съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов преди години съжали, че е назначил Трактора в НСС: „Това не е нещо, с което се гордея. Това е една много успешна операция на бившата Държавна сигурност, която е успяла да внедри в тогавашната НСС една спяща клетка, която впоследствие, както видяхме през 2008 г. беше активирана”.

Като шеф на НСС през 2001 г. ген. Атанас Атанасов предлага Алексей Петров да бъде кадрови служител на службата

Наследникът на Атанасов в НСС ген. Иван Чобанов пък твърди, че участието на Алексей Петров в работата на службата било твърде скромно. Чобанов обясни, че по негово предложение е имало заповед за съкращаването на Петров, но поради правно-технически особености не са успели да я изпълнят. Заповедта е била издадена поради съкращаване на щата в службата във връзка с реформата, която е направена там през 2002-2003 г. Тогава службата била основно преструктурирана и щатът бил съкратен.

Чобанов каза, че Петров не е бил уволнен, тъй като е имало друг свободен щат – явния щат, на който обаче не е бил назначен. Така Петров не е бил нито съкратен, нито назначен на явния щат. Чобанов обясни заплетената ситуация с думите: „Единствената правна възможност беше да го преназначим на явния щат. Ако ние не го направихме, съдът щеше да го направи, тъй като Алексей Петров тръгна да ни съди тогава.”

Шефът на НСС ген. Иван Чобанов твърди, че нямало как да уволнят Алексей Петров

Самият Никола Филчев отхвърли твърденията, че той е ходатайствал Алексей Петров да бъде назначен в НСС. Бившият главен прокурор твърди, че Петров е назначен в НСС по предложение на Атанас Атанасов през 1999 г. от министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов от правителството на Иван Костов.

Филчев заяви още, че главният прокурор не назначава служителите на НСС, те се назначават по предложение на директора на НСС от министъра на вътрешните работи. 

Бившият обвинител номер 1нарече и цирк делото "Октопод", по което обвиняеми за изнудване бяха Алексей Петров и още петима души.

"Не познавам Алексей Петров. Теоретически не е било възможно да ходатайствам за него", заяви Филчев, който често изпада в амнезия по определени въпроси. 

Никола Филчев се запознал с Алексей Петров през 1999 г. и тогава ги запознал главният секретар на МВР Божидар Попов

"Никога не съм поддържал контакт с Алексей Петров", заяви бившият главен прокурор и на заседание по делото „Октопод". По думите му двамата се видели за първи път през 1999 г., когато ги е запознал бившият главен секретар на МВР Божидар Попов. Срещнали се няколко пъти в столичен ресторант във връзка с имот, който Филчев купувал за майка си.

Бившият главен прокурор заяви още, че познава само по име бившия шеф на Национална служба „Сигурност" Атанас Атанасов и няма да го познае, ако го види. Филчев допълни още, че не е знаел, че Петров е работил в НСС.

През 2010 г. като председател на комисията за контрол на ДАНС в парламента Волен Сидеров обяви, че Алексей Петров, който в цивилния живот се изявява като бизнесмен, консултант и преподавател в УНСС, е бил назначен в НСС в направления, работещи в областта на "икономиката, туризма и чуждите интереси."

Трактора е бил кадрови служител, но би могло да е и под прикритие, защото е бил назначаван в бордове на фирми – "Кремиковци", "Лев Инс" и други такива, добави председателят на комисията за контрол на ДАНС. Сидеров заключи, че е практика служители на службите да се назначават в ръководствата на държавни и частни фирми.