Lupa.bg видя: Таблото на Нинова за яйцата цъфна по спирки на градския транспорт

Актуални новини
13:00 - 11 Февруари 2022
10010
Lupa.bg видя: Таблото на Нинова за яйцата цъфна по спирки на градския транспорт

На любопитно нещо се натъкнаха пловдивчани, чакащи на спирките на градския транспорт в града. В петъчната сутрин на електронните табла, които изписват след колко време ще дойде превозното средство, вместо номера на автобуса и минутите, се изписаха цени на продукти: кокоши яйца - 0,22 лв.бр, фиде - 1,80 лв. и кашкавал "Витоша" - 13,55 лв.кг.

Снимка от снимка на електронно табло с такъв надпис от Пловдив се завъртя в социалните мрежи и набързо се превърна в хит. Хората се майтапят и дават всякакви предположения за появата на яйцата на таблата за градския транспорт.

"За мен десет яйца и половинка кашкавал", "В автобуса ли се продават или на слизане шофьорът ги раздава", смеят се зевзеци.

"Това е по програма за борба с инфлацията", уточняват обаче вещо някои по-запознати с обществените реалности в страната.

Проверка на Lupa.bg установи, че изписването на цените на основните хранителни продукти на електронни табла по спирките на градския транспорт в страната наистина е част от политиката на Министерството на икономиката и индустрията за борба със спекулата. В ресора на вицепремиера и соцлидер Корнелия Нинова влизат и Стоковите борси и тържищата и тя именно поде подобна инициатива. Някои съзряха, че това е нейна лична пиар акция, за да изтъкне пред съпартийците си колко социална политика води.

„Правим това, за да бъдат информирани хората за реалните цени на пазара. Знаем, че има обективни обстоятелства за техния ръст, но внимателно следим да няма злоупотреби и изкуствено завишаване“, заяви преди време Нинова на среща с ръководството на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

„Нека хората да бъдат информирани и да не допускаме спекула. За нас в момента най-важният проблем е този с цените. Държавата ще направи всичко необходимо да помогне на гражданите“, категорична бе икономическата министърка. Тя съобщи, че ще помоли  кметовете и областните управители информационни табла да има във всички градове.