Лувърът иска спокойствие, намаляват драстично посетителите

Преди пандемията продадените билети минаваха 10 млн. годишно, а през 2022 г. – първата година без драстични мерки, те достигнаха 7,8 млн

Новини
20:45 - 15 Януари 2023
13534
Лувърът иска спокойствие, намаляват драстично посетителите

Лувърът намалява с една трета броя на посетителите, които влизат всеки ден в най-посещавания музей в света, съобщава сайта ArtNews.com. Така вместо обичайните в най-натоварените периоди около 45  000 парижани и гости на френската столица в него дневно ще бъдат допускани максимум 30  000.

Да се предприеме тази стъпка, не беше лесно, тъй като по време на пандемията прочутата културна институция беше затворена в продължение на 16 седмици и понесе загуби от 40 млн. евро. Дори и когато успя да отвори отново врати, туристите бяха намалели дотолкова, че в двореца насред градините на Тюйлери влизаха не повече от 15  000 любители на изкуството.

Ръководството на музея обясни инициативата си с желанието да се осигури по-приятна обиколка на посетителите, както и оптимална работна среда на служителите. Още когато през септември миналата година на директорския пост за първи път в 229-годишната история на Лувъра застана жена – Лоранс де Кар, тя съобщи, че се готви да предприеме някои належащи реформи, за да оптимизира и модернизира дейността му.

Една от тях бе именно да се сложи край на тълпите из коридорите и залите, заради което някои не успяват дори да се приближат до творбите, които са дошли да видят. Намаляването на дневните посещения се прави с грижа основно за онези, които влизат в музея за първи път и които представляват 60% от хората, посочи Де Кар.

Преди пандемията продадените билети минаваха 10 млн. годишно, а през 2022 г. – първата година без драстични мерки, те достигнаха 7,8 млн. В най-натоварените периоди опашката за влизане се виеше стотици метри и изглеждаше безкрайна.

Лувърът работи всеки ден от седмицата без вторник от 9 до 18 ч, а в петък – от 9 до 21,45 ч. Изчислено е, че за да бъде разгледана изцяло колекцията му, са необходими 100 денонощия, без да се спи и яде.

Експонатите, съхранявани в него, са около 480  000, като едва около 38  000 са изложени. Почти пълният каталог на музея обаче е качен в интернет и може да се разгледа виртуално.

Другото голямо нововъведение, за което бе съобщено, е промяната на работното време. Вместо в 18 ч, в обичайните дни (без обиколките късно вечерта в петък) вратите на музея ще затварят в 19 ч. Това се прави основно заради младите и активните хора, които през деня са заети с училище, лекции и работа.