Лятото в Бургас продължава с фестивал на рибата и виното

Общество
08:29 - 09 Септември 2022
2240
Лятото в Бургас продължава с фестивал на рибата и виното

Бургас ще удължи летния сезон с едно от най-вкусните събития в културния си календар - „Фестивалът на Рибата и Виното“. Атрактивна музикална програма, вкусни демонстрации, игри и кулинарни изкушения очакват бургазлии и гостите на града в третото издание от днес до 11 септември в Морската градина до Експо център „Флора“, предаде БНР.

Това ще е естествен завършек на летния фестивален сезон, коментира пред БНР-Бургас организаторът на събитието Николай Тодоров:

„Бургас е разпознаваем регион, свързан с рибата и морската храна. Целият регион на Югоизточна България се слави и с вината си. Комбинацията от тези два елемента са в основата на идеята за този фестивал.

Успяхме да напипаме тънката струна на бургазлии и на хората, които по това време на годината почиват тук. Фестивалът е замислен като пиршеството на сетивата.“

Майстори на морската храна от страната и региона ще приготвят пресни морски деликатеси на живо, а бургаските заведения ще се състезават за традиционния приз „Най-вкусна рибена чорба“. Тодоров посочва:

"Рибната чорба е сред специалитетите на град Бургас. Конкурсът е със забавен характер, но това е и един добър приз за заведенията в Бургас, които правят този деликатес и могат да се изявят пред публика. Тази година имаме запитване и от кулинари непрофесионалисти. Те ще бъдат допуснати за участие. В неделя от 12.30 часа всеки, който желае трябва да приготви минимум 4 порции или една малка тенджерка-няма ограничения за рецепта, продукти или брой и вид риба."

Балансирана, интересна музикална програма, която дава шанс и на млади формации и таланти от региона да се изявят допълва кулинарната нишка. Във вечерните часове са предвидени концерти на групите „Контрол“, „Акага“, „Таралеща“, Елица Тодорова и Йордан Марков.