Лятото в Япония е най-горещото в историята

Свят
13:35 - 02 Септември 2024
666
Лятото в Япония е най-горещото в историята

Тази година Япония преживя най-топлото си лято откакто се водят регистри, предаде АФП.
Учените в областта на климата вече прогнозираха, че 2024 г. ще бъде най-горещата година в историята на Земята поради затоплянето на планетата.

Дългосрочната средна температура в Япония в периода юни-август е била с 1,76 °C над стандартната стойност, съобщи Японската метеорологична агенция.

Този юли беше най-горещият в Япония, като вариацията в целия архипелаг е била с 2,16 °C по-висока от средната.
Само в централната част на Токио 123 души са починали от топлинен удар през юли, когато според местните власти в столицата са били мобилизирани рекорден брой линейки заради екстремните горещини.

Миналата седмица Южна Япония беше засегната и от силен тайфун, един от най-мощните, поразявали архипелага със 125 млн. души население от десетилетия насам.

Тайфунът Шаншан уби най-малко шестима души, като и изсипа рекордни количества дъжд в много райони.
Според проучване, публикувано през юли, тайфуните в региона се формират по-близо до бреговете, засилват се по-бързо и продължават по-дълго над сушата поради изменението на климата.

Анализ, извършен от Имперския колеж в Лондон с помощта на специална методология, изчисли, че ветровете на тайфуна Шаншан са станали с 26% по-вероятни поради затоплянето на планетата.

Служител на японската метеорологична агенция цитира особеното движение на западните ветрове над Япония през тази година, което „улеснило обгръщането на архипелага с топъл въздух от юг“.