Тайфунът "Шаншан": Обявиха най-високото ниво на тревога в Япония, жертвите са най-малко четири

Според властите стихията е една от най-силните бури, връхлитали страната

Актуални новини
21:00 - 30 Август 2024
2850
Тайфунът "Шаншан": Обявиха най-високото ниво на тревога в Япония, жертвите са най-малко четири

Рекордни проливни дъждове продължават да се изливат над голяма част от Япония, след като ден по-рано тайфунът „Шаншан” достигна сушата. Той причини и много свлачища в страната. Властите смятат, че стихията може да се окаже една от най-силните бури, връхлитали някога региона.

Най-малко четири са жертвите до този момент, а над сто са пострадали. Общо 250 хиляди домакинства са без ток. Обявено бе най-високото ниво на тревога за повече от пет милиона души. Най-силно засегнати са в южните части на страната, където отменят полети, спират влакове и затварят най-рисковите пътища. В регионалния център Шидзуока отчетоха 500 литра валежи за 72 часа. Това е най-голямото количество отчитано някога.  Предупреждение, че може да се наложи евакуация, са получили милиони японци. Засега са евакуирани 30 хиляди. Ситуацията се преценява всеки час.

Тайфунът обърка плановете и на хиляди туристи, някои от които ще трябва да чакат няколко дни, за да се качат на самолет. По-рано бе съобщено, че авиокомпании отменят стотици вътрешни и някои международни полети. В петък сутринта бяха спрени много фериботни и железопътни превози, включително влака-стрела между Токио и централния град Нагоя.

"Исках да пътувам до Киото, но не мога да тръгна, ще трябва да чакам", каза Кристина Винтимия.

"Приемам ситуацията спокойно. Проблемът е, че като няма яснота какво ще правим, а всичко е на японски, става още по-трудно", сподели Падрейг О`Хара.

"Май няма да може да пътуваме. Говорих с един от служителите и той ми каза, че най-вероятно ще има полет на 1 септември", каза Марк Мейн

„Опитах се да отида на строежа, където работя. Надявах се да се кача на автобус, но току-що разбрах, че движението е преустановено. Много съм разтревожен и това не е добре”, каза Реи Имафуку.

„Планирах да се прибера у дома с влак, но тъй като местните линии не се движеха, обадих се на родителите ми и ги помолих да дойдат да ме вземат. Сега ги чакам тук”, разказва Кокоро Осегава.