Любчо Георгиевски : В Македония се знае, че Гоце Делчев е пишел на български, но се крие

Свят
13:25 - 08 Март 2021
2008
Любчо Георгиевски : В Македония се знае, че Гоце Делчев е пишел на български, но се крие

Гоце Делчев е пишел писма на официален български език. По това време всеки  е можел да пише на български език, но това се пази в тайна, никъде не е написано и никъде не се обсъжда. Въпросът е защо е останало скрито, подчерта бившият министър-председател на югозапандата ни съседка Любчо Георгиевски.

 „Какъв е проблемът да се каже, че по времето на Османската империя във всички македонски организации официалният език, който се е използвал, е българският? Арабският е официалният език в Турция до реформите на Ататюрк. Днес турците не крият това. Преди кодификацията на македонския език интелигенция официално е използвала българския език. Отворете документ на ВМРО, всички те са написани на официален български език. Така че всички писма на Гоце Делчев са на официален български литературен език“, каза още бившият македонски премиер.

 

Според Георгиевски езиковият спор с България се решава чрез косвени позиции, но историята между България и Македония през XIX и XX век не е толкова черна, колкото бива представяна.