Любен Дилов-син: Слави отива на избори със стара платформа

Политика
10:21 - 03 Март 2021
7842
Любен Дилов-син: Слави отива на избори със стара платформа

Водачът на листата с кандидат-депутати на ГЕРБ от Бургас Любен Дилов-син проговори как се е стигнало до предложението от лидера на партията Бойко Борисов и защо не е пристанал в партията на бившия си съратник и колега Слави Трифонов "Има такъв народ". Според Дилов като всяка млада формация и  тази на Дългия страдала от остра идентификационна недостатъчност и това е станала основната причина той да не търси избор между ИТН и ГЕРБ.

"Всъщност, никога не съм напускал "Гергьовден", нито съм членувал в друга партия, нито съм се явявал по друг начин на избори, освен като част от Движение "Гергьовден". От 2013 г. съм почетен председател на Движението", казва интелектуалецът в интервю за "КлубЗ" и разкрива, че партията на учиндолеца отива на избори до голяма степен със стара платформа - тази на Диловото Движение. 

"Движение "Гергьовден" не е произлязло от старото СДС, но въпреки това винаги сме се чувствали част от това семейство и много от бившите членове на Съюза са били и наши членове през годините - бившите министри Петър Стонович и Таня Андреева, но и доста други. Тогава тази идея имаше частична подкрепа от СДС, ССД, радикалите на Бакърджиев и някои други, но – както виждате – не се реализира и т.нар. градска десница продължава да се разпада като прокажен на въртележка. Завръщането ми сега е наложено от поредния опит да „се съберат съчките в един сноп“. Дали ще е успешен, зависи много и от добрата воля на ГЕРБ и усърдието на СДС. Истината е, че ГЕРБ демонстрират желание и правят крачки в тази посока", коментира Дилов. 

Твърди, че не е бил купен от Борисов.

"Аз мога да бъда „купен“ само с голяма идея, или голямо предизвикателство. Нито жените ще ме харесват повече, ако се отъркам във властта, нито ще имам повече време за любимото си хоби, нито пък ще изкарам някакви пари. Напротив – всичките ми досегашни опити в политиката са били свързани със здраво харчене от моя страна. Чудесно би било, ако властта флиртува повече с т.нар. „интелигенция“ –  и двете страни ще спечелят от това. Но ще е повече от  оптимистично ако твърдим, че го прави", добавя водачът на ГЕРБ в Бургас. 

А на въпроса дали би се возил в джипа на премиера, той отсича: "Аз съм се возил в джипа на Карамански. Повярвайте, доста по-страшно е. Иначе, като медиен човек, не мога да не призная че „живите включвания от джипа“ са изключителна политическа иновация. Ако Тръмп беше правил същото, може би още щеше да е президент". 

Дилов си поставя за задача да издейства по-голям бюджет за култура в парламента, да ремонтира законодателството, свързано с историческото и културното наследство и не на последно място - разработването и приемането на Закон за лобизма, ако стане депутат.