Любими литературни герои и техните барове

Швейк пие бира в U Kalicha, пражкият локал се е превърнал в легенда

Легенди
21:50 - 17 Март 2019
2992
Любими литературни герои и техните барове

Героите от любимите романи на поколения читатели също като реалните хора си имат любими барове. Изненадващо обаче заведенията, описани в романите и историите, всъщност съществуват. В някои дори и днес можете да опитате напитките, използвани от героите, докато други барове отдавна са сменили профила си. Lupa.bg тръгна по следите на пет локала, посещавани от велики литературни образи.

U Kalicha, Прага

В любимата механа на смелия войник Швайк „U Kalicha” в Прага и днес можете да пиете бира и да се наслаждавате на музиката. Поради популярността ѝ обаче цените тук са значително по-високи, отколкото в други заведения бира в чешката столица, защото барът вече се е сдобил със статута на легенда.

През годините заведението, което в превод означава „В чашата”, е изгубило онази автентичност, съществувала по време на писането на романа на Ярослав Хашек. Ако вярвате на писателя, преди няколко десетилетия гостите били посрещнати от невероятен ханджия, който с грубостта си можел да изплаши потенциалните скандалджии. В тази механа Швейк организира срещи с бойни другари, минали през ужаса на войната.

Hole in the Wall, Париж

Ърнест Хемингуей посещавал бара, чието име се превежда като „Дупка в стената“. Локалът прави такова впечатление на писателя, че той решил да го включи в романа си „Безкраен празник”.

В началото на двадесети век името „Дупка в стената“ било давано на онези кръчми, в които условията били ужасни, но разполагали с много богата и интересна развлекателна програма. Хемингуей го описва като „известно свърталище на дезертьори и спекуланти с наркотици по време на Първата световна война и след нея”.

El Dorado, Берлин

На мястото на един много особен бар – El Dorado, описан от Кристофър Ишъруд в романа „Сбогом, Берлин”, днес има модерен биомаркет, който продава само естествени продукти. В началото на двадесети век тук се намирал клуб за гейовете и лесбийките. За посетителите на автентичното заведение е пяла Марлене Дитрих, Кристофър Ишъруд сам посещавал клуба.

Когато нацистите взели властта в Германия, El Dorado бил затворен, а неговият собственик, мъдър евреин, не само успял да се измъкнал, но и не забравил да вземе тетрадки със записаните имена на редовните посетителите на заведението.

Pete's Tavern, Ню Йорк

В разказа „Изгубената рецепта“ на О. Хенри действието се развива в бар, наречен „Кенеали“. Истинският бар в Манхатан се казва „Таверната на Пит“ и започва работа през 1864 година. О. Хенри често посещавал малкото, но уютно място.

Легендата носи, че писателят създал „Даровете на влъхвите“ именно в Pete's Tavern. И днес това е малък ресторант, в който можете да хапнете и да изпиете чаша добро вино.

Ernie's Bar, Ню Йорк

Героят от великия роман на Джеръм Дейвид Селинджър „Спасителят в ръжта” често отсяда в „Бара на Ърни”. Тук никой не се грижи за никого и всеки може да прекара цяла нощ, без да го интересува какво се случва наоколо.

Истината е, че по времето на Селинджър такъв бар няма, но днес съществуват няколко кръчми в Ню Йорк със същото име и всяка претендира да е прототип на Ernie's Bar.