Любимите брошки на кралицата

Много от безценните накити се предават в кралското семейство от поколения и разказват собствени сантиментални истории

Топ
21:08 - 08 Септември 2022
6359
Любимите брошки на кралицата

Кралица Елизабет Втора често използваше брошките си, за да предаде определено послание на публиката. Много от безценните накити се предават в кралското семейство от поколения и разказват собствени сантиментални истории. Такава бе и символиката, която Елизабет Втора продаде на единственото цветно украшение в тоалета си от погребението на съпруга си принц Филип – брошката на Ричмънд, наследена от баба й, кралица Мари.

Бижуто е подарък от град Ричмънд на кралица Мери за нейната сватба с крал Джордж Пети. Изработена от „Хънт и Роскел“, тя е направена от диаманти, поставени върху две перли, една голяма в централен кръг и друга, подвижна във формата на круша, която за погребението Елизабет Втора бе свалила. Брошката е била доста пъти върху тоалетите на кралицата през цялото й управление. Един от най-запомнящите се в последно време е за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, проведена в същия параклис, където беше погребан херцогът на Единбург. Дали това не е именно намек за символично венчаване не само на земята на Елизабет Втора с мъжа, с когото сподели целия си живот?

Кралицата на погребението на принц Филип

Един от примерите, че всяко бижу на кралицата бе важно послание, е брошката във форма на кошница с цветя. Тя е подарена на Елизабет Втора от родителите й през 1948 г. по случай раждането на принц Чарлз. Кралицата я слага няколко седмици по-късно за първите му официални снимки. През 2013 г. я носи на кръщенето на най-големия си правнук, принц Джордж. Същата година по време на традиционното си коледно обръщение към нацията отново е с тази брошка, а компания й правят портретите на принц Джордж и на баща й, крал Джордж VI.

Кралица Елизабет по време на коледното си обръщение, 2013 г.

Като романтичен жест към съпруга си, принц Филип, кралицата отпразнува 72-та годишнина от сватбата им през 2020 г., носейки брошка във формата на хризантема от сапфири и диаманти, с която е и на снимките от медения им месец през 1947 г. Същата брошка избира и през 2007 г., за 60-та годишнина от сватбата.

Кралица Елизабет и принц Филип по време на медения си месец, 1947 г.

Кралицата носи определени брошки в знак на почит към близките, които е обичала и загубила. Такава е брошката с ръчно изрисувана роза, заобиколена от 100 диаманта, с която тя отбелязва 100-ия рожден ден на майка си през 2000 г. По време на коледното си обръщение през 2002 г. е със същата брошка, само месеци след смъртта на кралицата-майка.

По време на службата за Деня на Обединеното кралство в Уестминстърското абатство, 2008 г.

Друга брошка, която кралицата носеше, е тази във формата на диамантена мида с една-единствена перла. Тя е била любима на майка й и Елизабет я слага през 2009 г. за откриването на статуя на кралицата-майка.

Кралица Елизабет носи любимата брошка на майка си по време на пътуване в Канада, 2010 г.

Освен като сантиментален жест, кралицата използваше брошките си и като дипломатическо послание по време на визитите си в чужбина. Умението да се използва този негласен код тя предава и на Кейт Мидълтън, като й заема своята брошка във формата на диамантен кленов лист по време на първата й обиколка на страната през 2011 г., а след това отново и през 2016 г.

Източник: Diva Magazine