Любо Нейков се завърна в Сатирата

Лилия Абаджиева изследва лъжата в комедията "Всички освен мен"

Любопитно
13:25 - 04 Март 2021
2908
Любо Нейков се завърна в Сатирата

Трупата на Сатиричния театър се готви усилено за премиерата на комедията "Всички освен мен" под режисурата на Лилия Абаджиева, което бележи и завръщането на Любо Нейков в Сатирата. Първата среща с публиката беше предвидена точно преди година и беше прекършена заради пандемията и въведеното извънредно положение. Сега режисьорката и актьорите, които тя е поканила се надяват, че вече нищо няма да попречи на премиерата им, предвидена за 7 март.

А сюжетът на "Всички освен мен" от австрийския  писател и компютърен специалист Щефан Фьогел, превърнал забавлението си да пише пиеси в своя професия, е доста любопитен.

Повече от всичко Майк мечтае да се ожени за Фернанда, така че му предстои да премине през взискателната проверка на бъдещия си тъст. Но при решаващата среща в сложно положение се оказват не само финансите на Майк, а и най-добрият му приятел, и по съвместителство счетоводител, Саша. За зла участ, точно във въпросната вечер се появява и бившата приятелка на Майк – Изабел със своето бебе, на което Майк дори не е баща.

Прислужницата Цита е склонна да поеме нещата под свой контрол, но срещу  съответното заплащане за „професионалното“ си мълчание и комбинативност… Така в една вечер се заплита лабиринт от неистини, който трудно може да бъдат преодолян. Защото всеки иска да бъде щастлив и обичан… А и истински да обича…

Според австрийските театрални критици Шефан Фьогел е във върховата си форма като драматург и автор на комедията "Всички освен мен". А въпросът не е само в това каква е цената на истината, лъжата и мълчанието…

С „Всички освен мен", в превод на Владко Мурдаров, Лилия Абаджиева е направила мащабна и зрелищна продукция, което е нейна запазена марка. Заслугата за това е и на сценографа Васил Абаджиев, и на целия актьорски екип.

Любо Нейков се свързва с Лилия Абаджиева преди две-три години и повод за тяхната среща е пиесата „Всички освен мен". "С режисьор като нея не може да репетираш между другото", споделя актьорът. „Трябва да се отдадеш на този процес, да изчистиш всички ангажименти и да си денонощно отдаден на работата с нея", допълва той.

Според Любо Нейков Лилия Абаджиева е прекрасен психолог и тя във всеки един момент вижда в какво настроение си, освен това има изключително чувство за хумор, много адекватно импонира на всичките актьорски настроения, провокира и вади от всеки един от актьорите скритите им заложби. 

Във „Всички освен мен" участват и Александра Сърчаджиева, Маргарита Хлебарова, Рада Кайрякова, Стефания Кочева.