Любомир Дацов пред Lupa.bg: Не очаквам инфлация, икономическият застой обаче е опасен

Личности
16:59 - 12 Април 2021
5026
Любомир Дацов пред Lupa.bg: Не очаквам инфлация, икономическият застой обаче е опасен

Любомир Дацов е бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет. Какви са опасностите в бюджета и какво да очакваме коментира той пред Lupa.bg.

- Г-н Дацов, наскоро изразихте притеснения, че страната ни се бави с Националния план за възстановяване и устойчивост. Защо това е притеснително?

- Факт е, че 30 април е крайна дата за този Национален план. Би трябвало този план отдавна да е готов. Не е нужно да се чака последният момент. Всичко в този план е одобрено на европейско ниво, от отделните страни-членки. Много държави, не е само България изпитват трудности да изпълнят плана и това говори само за проблемите, които има в тези държави. Но ние трябва да гледаме себе си. Този план трябваше отдавна да е пратен в Европейската комисия. Вътре приоритетите са фиксирани, имаш маневреност, но ако изпълняваш нещата, трябва да измислиш конкретни мерки, които да отговарят на тези приоритети и цели, които са заложени. Нямаме извинение, че правим всичко в последния момент.

- Казват, че годината ще е тежка за икономиката ни. Очаквате ли инфлация и проблеми с приходите?

- По време на криза няма опасност от инфлация. По-скоро в този период е проблем да не настъпи стагфлация (бел.ред. състояние на икономиката, характеризиращо се със застой), защото влезе ли се в стагфлация, нещата стават сериозни. Много е неясна ситуацията. Това, което се вижда, че, когато тръгнеш по наклонения път на популизма, винаги си плащаш. Поради спецификата на кризата, едни сектори за ударени, но пък други работят много добре и имат възход. Има свиване в икономиката, но това не е глобална криза, при която всички сектори потъват. Възможно е да има преливане на работна ръка между секторите.Освен това тази разхлабена монетарна политика оказва влияние, ако видим поведението и на домакинствата е доста различно. Така или иначе дългият период на криза води до социално напрежение. Приходите в бюджета са добри, даже мисля, че приходите през летните месеци, сравнени с месеците в криза, ще бележат ръст. 

- Що се отнася до разходната част?

- Това, че увеличиха заплати и пенсии прекомерно означава, че спрямо миналата година по това време имаме 25% по-високи разходи. Ако проверим колко са допълнителните разходи, ще видите, че те варират от 60 до 120 млн. лева на месец. Голям проблем е нарастването на заплатите и пенсиите сега, защото те са постоянни разходи. Колкото повече се задълбочава кризата, толкова те повече водят до проблеми, защото не могат да бъдат оптимизирани. За в бъдеще една оптимизация на администрацията може да доведе до положителни резултати.