Любопитни факти за Сатурн

Мистика
12:50 - 25 Януари 2022
12294
Любопитни факти за Сатурн

Сатурн е една от най-мистичните планети в Слънчевата система. За астролозите и нумеролозите тя е от изключително значение. С нея се свързва и периодът от 40 дни преди рождения ни ден, известен като „сатурнова дупка“.

Сатурн е шестата планета от Слънчевата система. Но знаехте ли, че този газов гигант изглежда сплескан. Причината – бързото въртене и течното състояние на планетата.

Сатурн е известен най-вече с пръстените си, съставени от лед и космически прах. Те били забелязани за първи път от Галилео Галилей през 1610 г., но първоначално той погрешно смятал, че те са големи спътници в близост до планетата.

Сатурн е популярна планета сред писателите-фантасти. Тя е била част от сюжета в книги на Артър Кларк, Стивън Бакстър, Бен Бова, Исак Азимов и много други. Ето още 10 любопитни факта за Сатурн.

10. Сатурн е огромен. Тя е втората по големина планета в нашата Слънчева система. Само Юпитер е по-голям нея.

9. Сатурн е заобиколен от над 1000 пръстена, съставени от лед и прах. Най-малките частици в пръстените са колкото песъчинка, а най-големите достигат големината на сграда.

8. И други планети имат пръстени, но тези на Сатурн са единствените, които могат да се видят от Земята. Всичко, от което се нуждаете е малък телескоп.

7. Планетата е кръстена на римския бог Сатурнус, който в гръцката митология е познат като Кронос.

6. На Сатурн е доста ветровито. Поривите на вятъра около екватора на планетата могат да достигнат 1800 км в час! За сравнение, най-бурните ураганни ветрове на Земята достигат „едва“ 400 км/ч.

5. Сатурн обикаля Слънцето изключително бавно. Затова една година на Сатурн продължава 29 земни години. В същото време планетата се върти около оста си доста бързо – едно денонощие продължава 10 часа и 14 минути.

4. Сатурн има 150 луни. Всички те са замръзнали. Най-големите от тях са Титан и Рея.

3. Сатурн е единствената планета в Слънчевата система, която е с по-малка плътност от водата.

2. Извънземните няма как да объркат Земята със Сатурн, въпреки че и двете планети имат обща интересна характеристика – и двете са наклонени почти еднакво спрямо Слънцето. Това е причината и на двете планети да съществуват сезони.

1. Английската дума Saturday произлиза от dies Saturni, денят, който римляните посвещавали на Сатурн.