Людмил Станев е носител на наградата "Стоян Михайловски"

Писателят е медик по образование и лекар във варненската "Спешна помощ"

Култура
11:29 - 27 Януари 2021
1994
Людмил Станев е носител на наградата "Стоян Михайловски"

Писателят Людмил Станев, който е и автор и водещ на предаването на Радио Варна "Морска гара", е тазгодишният носител на литературната награда "Стоян Михайловски", съобщи БНР.

Отличието ще бъде връчено на 24 май. Людмил Станев, медик по образование и лекар във варненската "Спешна помощ", е автор с остро сатирично перо, намерил достойно място в съвременната българска литература с книгите "Ненакърнимо", "Малка нощна приказка", "Неприятният татарин", "По-малко", "Няма такава книга", "Приятели мои", "Рязко". Късометражният игрален филм по негов сценарий "Концерт за кларинет и оркестър" (2019) получава специалната награда на кмета на Варна от XVIII фестивал на червенокръстките и здравни филми и първа награда на конкурса за късометражно кино "Синелибри 2019".

Творчеството му включва над 500 авторски текста във вестници, сценарист и съсценарист е на "Как ще ги стигнем американците", "Мармалад" и тв поредицата "Улицата", "Измислици премислици", "Клиника на третия етаж" и филма "Малка нощна приказка". Член е на УС и редколегията на сп. "Страница".