Люк Бесон спечели дело за безконтролно размножаване на елени в имението му

Фермери обвиняват режисьора, че допринася за увеличаването на популацията им

Новини
10:56 - 27 Декември 2019
1883
Люк Бесон спечели дело за безконтролно размножаване на елени в имението му

Първоинстанционен съд във френския гр. Аржантан, департамент Орн, отхвърли иска на местната ловна федерация срещу режисьора Люк Бесон, обвиняващ го в безконтролно размножаване на елени в имението му и косвено в нанасяне на щети на околните ферми, съобщи ТАСС.

"В решението на съда има противоречие. Сам Бесон признава, че в горите му живеят около 100 елена. Съдът приема за сведение този факт, но не прави изводи" - заяви адвокатът на ловната федерация, който ще обжалва решението.

Ловната федерация претендира за обезщетение от 106 000 евро, колкото са поискали местните фермери от ловците от 2012 г. заради нанесените от елените щети. Фермерите обвиняват ловците в бездействие, но те не могат да навлизат в частни земи.

Люк Бесон притежава 1600 декара земи близо до село Трините-де-Летие. Половината от тях са гори. Именно там елените се спасяват от ловците и спокойно се размножават. Тъй като самият Бесон напоследък не разрешава отстрелването им, го обвиняват, че допринася за увеличаването на популацията им, а така и за загубите на фермерите.

"Те не предоставиха никакви доказателства за необичайна концентрация на елени на територията на Люк Бесон, нито за причинно-следствена връзка между наблюдаваните щети за фермерите и евентуалното наличие на елени" - каза адвокатът на режисьора.