Лют спор в НС заради проектоконституцията на ГЕРБ

Левицата въстана срещу "кьорфишека, газещ историята"

Политика
09:54 - 25 Ноември 2020
1656
Лют спор в НС заради проектоконституцията на ГЕРБ

Лют спор настана в пленарната зала заради предложението на ГЕРБ да се гласува проекторешение за свикване на Велико Народно събрание с цел промяна на Конституцията и впоследствие отпадане на самото ВНС. Снощи управляващите вкараха изненадващо тази точка в дневния ред на депутатите, с които предизвикаха смут и у колегите си, и у обществеността. "Това пък откъде се взе? Нима не се отказаха от този фарс след критичното становище на Венецианската комисия?", попита от трибуната народният избраник от БСП Крум Зарков. Оказа се обаче, че не само той, а цялата ПГ, както и отцепниците от левицата въстават заедно срещу гласуването на проекта.

Зарков го нарече "конституционен кьорфишек", а Валери Жаблянов го обяви за срамен проект. 

"Тези текстове разобличават до голо самия характер на изчерпана, безидейна, уплашена власт, но готова на всичко, дори да посегне на основния закон на страната, само за да остане на власт", категоричен бе Зарков. 

"Няма доклад на комисията. Какво ли бихме прочели в него? Да си го представим - "събрахме се, не бяхме много, огледахме се един друг, позасрамихме се, и си обещахме да се видим пак". Последното не се случи. Няма друго заседание на тази комисия, защото нито един политик извън ГЕРБ и партньорите й, не пожела да свърже името си с този проект. А той е подписан от депутати, за които думата "конституция" звучи твърде сходно с "концесия". Те не са го и чели", добави депутатът.

И упрекна властта - че никой досега не е дръзвал да хвърли конституцията в една посока, а всички политически дейци досега са разбирали значението на този документ и опасността от такова заиграване.

"Това е хартата на нашите основни права и свободи. Те не се редактират, пренареждат, те са изстрадани, извоювани, а могат да бъдат загубени просто така, за миг, вследствие на пошъл политически блъф. Това ви Срина ви и малкото останал авторитет. Защитаваме конституцията, върху която се клехме и върху която клетва ще положат много скоро и депутатите от 45-о НС", завърши депутатът от БСП. А колегата му - вече независим депутат Жаблянов разкритикува ръководството на левицата за това, че нямало изрична позиция на ръководството по въпроса с проекторешението на ГЕРБ.

Снимка: Агнес Методиева