Люта кавга в парламента и заради БТР-ите за Украйна

Дайте направо черешовото топче, тръбят от БСП, Мирчев от ДБ: Бият се и заради нас, проумейте го!

Свят
16:20 - 21 Юли 2023 (обновена)
4425
Люта кавга в парламента и заради БТР-ите за Украйна

100-те бронетранспортьора на съхранение в хангарите на Жандармерията се превърнаха в поредния обект за лют спор в пленарната зала заради намерението на управляващите в лицето на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС от средата на месеца въпросните возила да заминат за Украйна като дарение. 

Машините са съхранявани в складовете на МВР и не са ползвани през последните около 25 години, но според вносителите могат да са от сериозна помощ за отбраната на Украйна.

Става дума за бронирана техника, която украинската армия познава добре, сравнително лесно може да ремонтира и с която може да бъде оборудван поне един лекопехотен полк. 

Първо БСП поиска отлагане на точката, като заместникът на Корнелия Нинова Борислав Гуцанов се пошегува горчиво - че трябвало направо и черешовите топчета от музеите да бъдат включени в списъка за дарения към Украйна. Очаквано, точката остана за разглеждане. 

Лично Ивайло Мирчев се включи като вносител с разяснение, че БТР-ите не са на въоръжение в армията и даряването им за нуждите на Киев няма да отслаби нашата отбраната.

"Украйна е купила въоръжение от нас за 5 милиарда лева, а до края на годината сумата ще стане 7, което я превръща в един от основните инвеститори в икономиката ни. Но сме дарили на нея техника за едва 20 милиона", подчерта Мирчев. 

Той разби и мита, че никой нямало да компенсира България за дарената техника. "Още през 2022 г. от САЩ е получено писмо с готовност за над 200 милиона долара, но незайно защо тогава правителството на Румен Радев ги е отказало", добави той. Депутатът от ПП-ДБ се надява новият военен министър Тодор Тагарев да инициира нови разговори с Щатите по темата. 

И бе категоричен -  че официалното становище на МВР е, че няма нужда от тези БТР-и. "И слава Богу, че е така, защото в противен случай вътрешното ведомство щеше да се налага да отговаря на други въпроси", каза Мирчев. Но взриви залата отляво, като напомни, че именно Украйна стои на пътя на руския президент Владимир Путин по пътя му към България. 

"Опорката, че влизаме във война с Русия, произлиза от същите, които твърдяха, че без руски газ и без "Белене" не може", напомни още Мирчев. И хвърли ръкавица отново към президента Румен Радев: "Дано се е успокоил вече". "Трябва да подкрепим тази помощ, защото тези хора се бият и за нашата сигурност", каза още той. Но русофилът Костя Копейкин избухна в грозен бурен грачещ смях в залата без никакво чувство за такт. 

Иван Иванов от БСП настоя самият МВР шеф Калин Стоянов да каже какво е състоянието на предвидените машини, какво е становището му те да се дарят. А колегата му Атанас Зафиров настоя в пленарната зала да даде обяснения за финализирането на дарението за Киев и военният министър Тодор Тагарев. 

Без изненади, "дебатът" премина в полето на Копейкин и компания. И се стигна до нова порция разпространяване на фейк новини, кремълски опорки и обиди от страна на т.нар. лидер на "Възраждане" Костадинов, който отведе разговора до сайта "Миротворец" и неговия списък. Председателстващият заседанието Никола Минчев се опита да го възпре, но Копейкин продължи с излагането на пропаганда от трибуната. 

Очаквайте подробности!