МААЕ: Безопасността на АЕЦ „Запорожие“ се влошава

Украйна
14:14 - 19 Август 2024
897
МААЕ: Безопасността на АЕЦ „Запорожие“ се влошава

Ситуацията с безопасността в украинската атомна електроцентрала „Запорожие“ се влошава след удар с дрон по близък път, предупреди в събота енергийният надзор на ООН.

Централата в Южна Украйна е под руски контрол от март 2022 г. насам.

„За пореден път виждаме ескалация на опасностите за ядрената безопасност и сигурност, пред които е изправена Запорожката атомна електроцентрала. Оставам изключително загрижен и повтарям призива си за максимална сдържаност от всички страни и за стриктно спазване на петте конкретни принципа, установени за защита на централата“, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси в прессъобщение от събота.

Електроцентралата информира МААЕ, че дронът е нанесъл удар непосредствено извън защитената зона на централата в близост до „основните разпръсквателни басейни за охлаждаща вода и на около 100 метра от електропровода „Днепровска“ - единственият останал 750-киловолтов електропровод, осигуряващ електрозахранването на (централата)“, се казва в изявлението на МААЕ.

Екипът на МААЕ посети района и съобщи, че щетите изглежда са причинени от дрон. Няма пострадали и повредено оборудване, но е повреден пътят между двата главни входа на централата.

Руската държавна медия ТАСС твърди, че персоналът на електроцентралата е обвинил Украйна за нападението с дрон.

„В 7 ч. московско време украинският дрон е пуснал снаряд по пътя, който минава покрай енергоблоковете извън периметъра. Персоналът използва този път през цялото време. Никой не е пострадал, но за пореден път беше създадена пряка заплаха за безопасността на персонала и централата“, се казва в съобщението.

Украйна все още не е коментирала публично удара. Русия и Украйна обаче взаимно се обвиняват за предишни инциденти в централата.

Миналия уикенд украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руски сили са предизвикали пожар в централата, като показа видео, на което се вижда как от една от кулите на територията на централата излиза голям шлейф дим, но няколко руски официални лица заявиха, че зад инцидента стои Украйна.

Екипът на МААЕ съобщи в събота, че през последната седмица в района е имало интензивна военна дейност.

„Значителен пожар в една от охладителните кули на (Запорожската атомна електроцентрала) по-рано тази седмица доведе до значителни щети, въпреки че нямаше непосредствена заплаха за ядрената безопасност“, добави МААЕ.

По данни на МААЕ в атомните електроцентрали в Хмелницки, Ровно и Южна Украйна, както и в Чернобил, също е имало сигнали за въздушно нападение и атаки с дронове.

„Атомните електроцентрали са проектирани така, че да са устойчиви на технически или човешки повреди и външни събития, включително екстремни, но те не са създадени, за да издържат на директна военна атака, а и не се предполага, че ще издържат, както и всяко друго енергийно съоръжение в света“, каза Гроси. „Последната атака подчертава уязвимостта на такива съоръжения в конфликтни зони и необходимостта да продължим да наблюдаваме нестабилната ситуация.“

Гроси добави, че е готов да посети централата в Запорожие.

Междувременно ТАСС съобщи, че Гроси е бил поканен да посети и атомната електроцентрала в Курск - регион в южна Русия, където украинските сили са започнали все по-активно нахлуване.

„На ръководителя на МААЕ е предадена покана за посещение на Курската атомна електроцентрала и нейния сателитен град Курчатов в близко бъдеще. Това е необичайна, но много навременна и важна стъпка“, заяви руският постоянен представител към международните организации във Виена Михаил Улянов в събота в канала си в Telegram.

Андрий Коваленко, ръководител на Центъра за борба с дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви в петък, че „Русия може би подготвя ядрена провокация. Сценарият им с обвиненията ни в тероризъм и нападение срещу Курската атомна електроцентрала не проработи, а сега лъжат за „мръсна бомба“ и за възможна наша провокация“.