МААЕ настоява Русия да върне Запорожката АЕЦ на Украйна

Украйна
12:33 - 08 Март 2024
1309
МААЕ настоява Русия да върне Запорожката АЕЦ на Украйна

Управителният съвет на МААЕ одобри резолюция за спешното връщане на Запорожката АЕЦ под пълен контрол на Украйна, пише "Би Би Си".

Бордът на управителите на МААЕ подкрепи с мнозинство гласовете проекторезолюция, разработена от Украйна относно ядрената безопасност, сигурността и гаранциите в Украйна, съобщи Министерството на енергетиката.

Съобщава се, че приетият там документ призовава Русия спешно да изтегли военния и неоторизирания персонал от Запорожката АЕЦ и незабавно да върне станцията под контрола на Украйна.

Според МААЕ това е необходимо, за да се гарантира неговата безопасна и надеждна работа.

МААЕ е загрижена за липсата на подходящо квалифициран персонал на площадката, пропуските в планираната работа, липсата на надеждни вериги за доставки, крехкото състояние на водоснабдяването и инсталирането на противопехотни мини в буферна зона между вътрешния и външния периметър на централата.

В сряда генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси се срещна с Владимир Путин в Сочи, на тази среща беше обсъдена ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, която сега е под руски контрол.