МААЕ се зарече да спре ядрената програма на Северна Корея

Свят
17:29 - 15 Декември 2022
1695
МААЕ се зарече да спре ядрената програма на Северна Корея

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще положи всички усилия, за да спре ядрената програма на Северна Корея и да запази международното неразпространение на ядрени оръжия. Това увери ръководителят на агенцията на ООН за ядрен надзор Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението на Гроси, който е на посещение в южнокорейската столица Сеул, беше в отговор на искането на президента на Южна Корея Юн Сук-йел агенцията да обедини усилията си за възпиране на "ядрените провокации" на Севера и да постигне ядреното разоръжаване на страната чрез засилване на дейността по наблюдение и готовността за проверка.

Гроси отбеляза, че споделя загрижеността на международната общност относно ядрения проблем по отношение на Северна Корея, съобщиха от президентството на Южна Корея.

Южна Корея и Съединените щати се опасяват, че Северна Корея е завършила подготовката за първия си ядрен опит от 2017 г. насам.

МААЕ няма достъп до Северна Корея, откакто потайната комунистическа държава изгони инспекторите на агенцията през 2009 г.