Мадлен Алгафари пред Lupa.bg : Жените станаха войнстващи амазонки, а имат нужда от женственост!

Коментар
13:55 - 08 Март 2021
2716
Мадлен Алгафари пред Lupa.bg: Жените станаха войнстващи амазонки, а имат нужда от женственост!

Мадлен Алгафари е известна българска психотерапевтка и писателка. Член е на Българската асоциация по психотерапия, на Европейската асоциация по психотелесна терапия, на Управителния съвет на Института за психотелесна терапия. Има богат опит като психотерапевт, а с книгите си дава безценни съвети за различни сфери на живота. Lupa.bg я потърси на 8 март, за да сподели кои са най-големите проблеми на българската жена и как да ги пребори.  

- Г-жо Алгафари, като психолог Вие работите и с много жени. Какви са най-наболелите проблеми на българската жена?

- Един от тях е, че има дефицит на женственост. Особено, ако говорим за моето поколение и по-големите от мен, ние бяхме бригадирки, с кирки, в онзи модел на възпитание, в който някои нюанси на женското липсваха. Не на майчинското, а на женското. На много жени им липсва точно тази аристократичната версия на женското- принцесата. На други им липсва хлапачката в тях, понякога са с десет ръце и времето за лудеене и забавление го няма. Всяка жена независимо на колко години е, има нужда да се почувства хлапачка понякога. Другото проявление, което убягва на някои жени е любовницата- тази, която се чувства добре в сексуалността си. Има много омъжкарени жени, войнстващи амазонки до карикатурност, които плащат цената на изгубената женственост с множество симптоми. Дълбоката ни природа протестира.

- Жени, действащи като мъже...

- Да, днешните жени казват- "няма мъже", а това се дължи не малко и на самите жени, които излизат от собствената си връзка с дълбокото женско, свещено ядро.

- Какво бихте посъветвали всички тези жени с липси? Как да бъдат повече жени?

- С моя пациентка днес говорихме за това, че трябва да бъде рецептивна. Една жена трябва да се остави хубавите думи за нея, да стигнат до нея, да ги чуе. Да каже- "Пак ми го кажи, беше ми много приятно!" Това не означава тя да спре да бъде борбена, защото у всеки човек има и мъжко и женско. Жената трябва да чува тялото си, трябва да отваря пространство за мекота, за мъркане, за получаване. Не само за даване. Защото това даване понякога е толкова крайно, че инвалидизира всички около нея- съпруг, деца. За да може да е жена, тя трябва да си позволи да бъде подкрепена.

- И да обръща повече внимание на себе си...

- Времето, в което една жена обръща внимание на себе си, е много свято. Дали ще си купи сама цвете, дали ще слуша любимата си музика, дали ще се къпе по-дълго време, защото й е приятно... това са съвсем прости неща, които не изискват кой знае какво време и пари. Отношение към себе си! За това отношение обаче, трябва тя самата да отвори пространство.