Мадуро иска Върховният съд да направи одит на президентските избори

Свят
11:08 - 01 Август 2024
573
Мадуро иска Върховният съд да направи одит на президентските избори

Президентът Николас Мадуро поиска в сряда от Върховния съд на Венецуела да извърши одит на президентските избори, след като лидери на опозицията оспориха твърдението му за победа, предизвиквайки критики от чуждестранни наблюдатели, които казаха, че съдът е твърде близък до правителството, за да представи независим преглед.

Мадуро каза пред репортери, че управляващата партия също е готова да покаже всички протоколи от изборите в неделя.

"Изправям се пред правосъдието", каза той пред централата на Върховния трибунал на правосъдието в столицата Каракас, добавяйки, че е "готов да бъде призован, разпитан, разследван".

Това е първата отстъпка на Мадуро спрямо исканията за повече прозрачност на изборите. Съдът обаче е тясно свързан с неговото правителство. Съдиите в съда се предлагат от федерални служители и се утвърждават от Националното събрание, което е доминирано от симпатизанти на Мадуро.

Центърът "Картър", който изпрати делегация във Венецуела за наблюдение на изборите, разкритикува искането за одит на Мадуро, заявявайки, че съдът няма да предостави независим преглед.

"Това е друга правителствена институция, която е назначена от правителството, за да провери правителствените числа за изборните резултати, които са под въпрос", каза Джени К. Линкълн, която ръководи делегацията. "Това не е независима оценка."

Базираната в Атланта група заяви във вторник вечерта, че не е в състояние да провери обявените резултати и разкритикува "пълната липса на прозрачност" при обявяването на Мадуро за победител. Избирателните органи на Венецуела разрешиха на Центъра "Картър" да изпрати 17 наблюдатели.

Основният съперник на Мадуро, Едмундо Гонзалес, и лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо казват, че са получили повече от две трети от гласовете, които всяка електронна машина за гласуване е отпечатала след затварянето на избирателните секции. Те казаха, че публикуването на данните за тези резултати ще докаже, че Мадуро е загубил.

Мадуро настоя пред репортери, че е имало заговор срещу неговото правителство и че избирателната система е била хакната. Попитан по-късно по време на пресконференция защо избирателните власти не са публикували подробни данни за преброяването на гласовете, Мадуро каза, че Националният избирателен съвет е бил компрометиран от кибератаки.

"Инженерите се борят в момента", за да разрешат тези атаки, каза той, без да дава подробности.

Правителството представи няколко видеоклипа, които според президента показват хора, които нападат и подпалват някои избирателни секции. 

Главният прокурор Тарек Уилям Сааб каза, че повече от 1000 души, свързани с някои от тези атаки, са били арестувани.

Натискът върху президента нараства след изборите. Националният избирателен съвет, който е лоялен към Обединената социалистическа партия на Венецуела, все още не е публикувал резултати, направени по машини за гласуване, както направи на предишните избори.