МАЕ: Спад на руските петролни доставки с 1,5 млн. барела на ден през април

Очаква се от месец май да се усети цялостното въздействие на западните санкции спрямо Москва

Новини
12:33 - 13 Април 2022
1221
МАЕ: Спад на руските петролни доставки с 1,5 млн. барела на ден през април

Цялостното въздействие на западните санкции спрямо Москва и нежеланието на купувачите по отношение на руския петрол ще влезе в сила от месец май нататък, прогнозира днес Международната агенция по енергетика.

Въпреки това, по-слабото петролно търсене на фона на скок на Covid инфекциите в Китай и свързаните с това локдауни в азиатската държава, макар и постепенното увеличаване на производството от страна на "ОПЕК +" и извън този формат, както и най-голямото в историята освобождаване на част от стратегическите петролни резерви на САЩ и на други членове на МАЕ - всичко това би трябвало да предотврати всеки един по остър дефицит на петролните пазари, се посочва в доклад на агенцията.

„Засега приемаме, че през април загубите на руски петрол ще нараснат до средно 1,5 млн. барела на ден, тъй като руските рафинерии намаляват производството още повече, а купувачите се отдръпват от руския петрол“, заявява  базираната в Париж агенция в месечния си доклад за световните петролни пазари.

„От май нататък обаче, руски петрол за близо 3 милиона барела на ден може да да бъдат офлайн от световния пазар, тъй като ще влезе в сила пълното въздействие на разширяващото се доброволно ембарго върху Москва, водено от все повече клиенти“, допълва МАЕ.

Руското изключване от пазара протича по-бавно, отколкото МАЕ прогнозира през миналия месец, когато очакваше загуби на руски петрол от 3 млн. барела на ден още през април.

В същото време локдауните за предотвратяване на разпространението на коронавируса в Китай, заедно с по-ниското от прогнозираното търсене през първото тримесечие, особено от Съединените щати, накараха МАЕ да понижи прогнозата си за глобалното търсене на петрол за настоящата година с 260 000 барела на ден до общо 99,4 млн. барела дневно спрямо оценката през март за 99,7 млн. барела.